"DNEVNIK DIJANE BUDISAVLJEVIĆ": Herojski poduhvati austrijske humanitarne aktivistkinje na filmu!

Svetska premijera igrano-dokumentarne drame "Dnevnik Diane Budisavljević" u režiji Dane Budisavljević, o herojskim poduhvatima austrijske humanitarne aktivistkinje koja je za vreme Drugog svetskog rata iz užasa ustaških logara spašavala srpsku decu, održana je u okviru programa Pulskog filmskog festivala.

Sinoćnoj premijeri dugo očekivanog filma prisustvovao je i Milorad Pupovac, doskorašnji predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj i poslanik u Saboru i mitropolit zagrebacko-ljubljanski Porfilije.

U Pulskoj Areni film je gledalo više od 4.000 ljudi, što je nešto manje nego što je uobičajno za premijere u toku festivala.

Potresan film o hrabroj Austrijanki, udatoj za lekara Julija Budisavljevića pravoslavne veroispovesti, nastajao je prema rečima rediteljke Dane Budisavljević skoro 10 godina.

- Pre skoro 10 godina Nataša Jovičić direktorka Spomen područija Jasenovac uputila me je na knjigu 'Dnevnik Diane Budisavljević' koju je je Hrvatski državni arhiv izdao 2003. godine. Od tada radim na nastajanju filma o toj hrabroj ženi čija odlučnost da spašava decu iz strahota logora nije popuštala pred najvećim pretnjama- kazala je rediteljka filma i dodala da je Dianina unuka Silvija Szabo pronašla dnevnik 1978. godine.

- Dok je razmislila šta da radi sa tim i dok se dnevnik prevodio sa nemačkog, usledile su pripreme za novi rat i opet se radilo na antaganozmu i mržnji. Beogradske dnevne novine "Večernje novosti" počele su 2010. sa feljtonom o Diani Budisavljević i eto nas posle skoro 10 godina na premijeri filma o njenom herojskom delu.

Vrlo uverljivo u naslovnoj ulozi našla se hrvatska glumica Alma Prica koja u svedenom stvaralačkom okviru igra rešenost Diane Budisavljević da ne poklekne pred užasima ustaških zločina i pokuša da spase što više dece.

 

Izvor: B92
Foto: YouTube/ pulafilmfestival/ Printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Kviz: Naslovna strana  
11:55  Vesti  
12:05  Provodadžija  
12:55  Vesti  
13:05  Provodadžija  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Suze moje sestre (R)  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Suze moje sestre  
19:00  Čađava mehana  
21:00  Provodadžija  
22:00  Goli život  
23:20  Novajlije - Live  
02:30  Posle ručka