Izvor:
20.08.2019 u 19:30
0

SMEDEREVO: „Zviždači“ otvorili „Dunav film fest“ u Smederevu!

Projekcijom filma "Zviždači" rumunskog reditelja Kornelija Porumbojua, na Smederevskoj tvrđavi večeras je počeo "Dunav film fest", a publika će do 25. avgusta imati prilike da vidi više od 40 ostavrenja.

Na otvaranju festivala publici se obratio direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić koji je ujedno i gost selektor "Dunav film festa".

– Veliko mi je zadovoljstvo što imamo izuzetan izbor filmova u Smederevu. Osim ostvarenja iz podunavskih zemalja imamo nekoliko razlicitih pratećih programa među kojima su Almodovarovo ostvarenje, filmovi iz Jugoslovenske kinoteke, novi film jednog od najznačajnijih evropskih autora Fatiha Akina – rekao je Pantelić i zahvalio se Ministarstvu kulture i informisanja na podršci festivalu.

Idejni tvorac festivala Igor Stanković kazao je da Dunav film fest već nadilazi lokalne i državne okvire.

– Ovo je jako važan festival koji ima izuzetan program. Sjajnu ideju o filmskoj smotri na smedrevskoj trvrđavi uspeli sno da pretvorimo u stvarnost – rekao je Stanković.

Pre projekcije filma Zviždači publikua na smederevskoj tvrđavi imala je priliku da vidi kratki film iz 1915., čiji su protagonisti srpski vojnici, Arčibald Rajs i jedan od najodlikovanijih srpskih oficira Aleksandar Srb. Projekcija ovog filma je poklon Jugoslovenske kinoteke festivalu.

Ljubitelji filma imaće priliku da u autentičnom ambijentu Smederevske tvrđave, srednjevekovne srpske prestonice, pogledaju aktuelna filmska ostvarenja iz država kroz koje protiče reka Dunav, koji su obeležili podunavsku kinematografija u prethodnoj godini.

Takmičarska selekcija "Dunav film festa" donosi osam naslova, koji su nagrađeni ili prikazani na evropskim festivalima, poput filma "Zviždači" rumunskog reditelja Kornelija Porumbojua, koji otvara manifestaciju.

Osim rumunskog ostvarenja u takmičarskoj selekciji biće prikazani i filmovi "Otac" reditelja Kristine Grozeve i Petra Valhanova, "Neka bude svetlost", reditelja Marka Skopa, "Zlatna rukavica" delo Fatiha Akina, "Mali Džo" Džesike Hausner, film "Izvan sistema" Nore Fingšajt, mađarski film "Ruben Brent Kolekcionar" Miodraga Krstića i domaće ostvarenje "Ajvar" Ane Marie Roši.

Van konkurencije biće prikazna ostvarenja – "Bol i slava" Pedra Almodovara, "U tuđoj kući" Džejmsa Kanta i biografski film "Diego Maradona". U sekciji "Dunavski hitovi", na lokaciji na Dunavu, biće prikazana ostvarenja koja su obeležila podunavsku kinematografiju u prethodnih nekoliko godina, a koje publika nije imala priliku da pogleda do sada.

U centru Smedereva, na Karađorđevom trgu, biće projekcije kultnih ostvarenja domaće kinematografije "Ljubav i moda", "Petrijin venac", "Tri karte za Holivud", "Nacionalna klasa", "Miris poljskog cveća".

U Centru za kulturu ljubitelji sedme umetnosti imaće priliku da pogledaju najznačajnije evropske naslove iz proteklih godina poput filma "Oni", "Hladni rat", "Toni Erdman".

Film "Vudstok", kojim se obeležava 50-godišnjica od legendarnog festivala Vudstok, prikazan je danas u Malom gradu smederevske tvđave, kao svojevrsan uvod u festival.

U okviru festivala gledaoci će biti u prilici da prisustvuju i programu "Dunav na filmu" ; i pogledaju filmove "Pre svitanja", "Na lepom plavom Dunavu" i "U julu".

Nagradu "Dunavska lađa", za najbolji film u takmičarskoj selekciji, biraće tročlani žiri koji čine Janko Popović Volarić, Radivoje Raša Bukvić i Nives Ivanković. Pored oficijelnog žirija drugog "Dunav film festa", ove godine o najboljima prvi put odlučiće i mladi festivalski žiri.

Najbolji film, najboljeg mladog autora i glumačko ostvarenje u Smederevu će odabrati tročlani žiri koji čine Marko Grabež, Marko Vasiljević i Maja Šuša.

Povodom drugog izdanja Dunav Film Fest-a koji se organizuje od 20. do 25. avgusta u Smederevu, za publiku iz Beograda obezbeđen je organizovani prevoz. Okupljanje publike je ispred Narodne skupštine Republike Srbije u 18.30 sati svakog dana festivala, a povratak u 23.30 sati sa parkinga na Smederevskoj tvrđavi.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter