Izvor:
25.02.2017 u 03:18
0

FILMSKE ZVEZDE U BEOGRADU: Monika Beluči otvorila 45. Fest! (VIDEO)

Dragi Beograde, festival je otvoren – ovim rečima je na srpskom jeziku večeras u Sava Centru slavna glumica Monika Beluči, otvorila 45. Međunarodni filmski festival – Fest, u okviru koga će do 5. marta biti premijerno prikazano 95 filmova.

Beluči je pre projekcije filma "Na mlečnom putu" Emira Kusturice, izrazila zadovoljstvo što je provela četiri godine u Srbiji radeći sa izuzetnim rediteljem Kusturicom, što je bilo za nju neverovatno iskustvo.

Ona je, potom na engleskom, zahvalila Srbiji na ljubavi, toploj atmosferi i lepoti na koje je naišla tokom svog boravka i snimanja filma.

Prethodno su dodeljene nagrada "Beogradski pobednik" srpskom glumcu i reditelju Ljubiši Samardžiću za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti i španskom reditelju Karlosu Sauri za dosadašnje stvaralaštvo.

U ime Samardžića priznanje je iz ruku umetničkog direktora Festa Jugoslava Pantelića primila sekretarka za kulturu grada Beograda Ivona Jevtić.

"Pobednik za pobednika. Molim vas za veliki aplauz da Ljubiša Samardžić izađe kao pobednik iz najveće borbe, borbe za život", rekla je Jevtić.

Velikom majstoru lepote formi, koji je pod Frankovom vlašću snimao politički angažovane filmove i postao i ostao jedan od najcenjenijih filmskih majstora, Sauri nagradu "Beogradski pobednik" takođe je uručio Pantelić.

"Izvinite što ne govorim srpski jezik. To je veoma lep jezik, ali i težak", rekao je Saura primajući nagradu i zahvalio svima što su ga se setili, izrazivši nadu da će imati priliku ponovo da dođe u Beograd.

"Snimio sam 40 filmova, imam sedmoro dece i što se mene tiče moj život je ispunjen", dodao je španski reditelj.

Fest je podsetio i na one koji su decenijama stvarali magiju pokretnih slika, a koji su nas napustili – Velimira Batu Živojinovića, Dragana Nikolića, Milorada Mandića Mandu, Marinka Madžgalja, Miru, Stupicu, Ðorđa Jelisića, Mihaila Zaverla, Krstu Škanatu, ali i kolažom inserata najavio program koji publiku očekuje narednih dana.

U Glavnom takmičarskom biće prikazano 15 filmova iz Hrvatske, Grčke, Rusije, Holandije, Iraka, Slovenije, Irana, Izraela, Češke, Italije, Francuske i Islanda, dok u nacionalnoj selekciji "Srpski film", publiku očekuje sedam ostvarenja, među kojima dva premijerno "Rekvijem za Gospođu J." Bojana Vuletića i "Afterparty" Luke Bursaća.

Treći takmičarski program "Granice", posvećen art hausu i subverzivnim filmovima, obuhvatiće osam ostvarenja koja, prema rečima selektora Mladena Ðorđevića, pokazuju "brisanje granica između dokumentarnog i igranog filma". Na programu će se naći i filmovi Toma Forda, Pola Verhovena, Pabla Lorena, Ang Lija, Vernera Hercoga, Vima Vendersa, Gzavijea Dolana, Fernanda Trueba, Džima Šeridana, Ašgara Farhadija, Martina Skorsezea, a očekuje se dolazak oko 40 gostiju.

Tanjug.rs
Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter