Izvor:
24.03.2017 u 14:44
0

TAJNE IZA KULTNOG FILMA „KUM“: Brando i Paćino nisu bili prvi izbor, producenti su želeli ove glumce!

Prvi deo filmske trilogije "Kum" premijerno je prikazan 14. marta 1972. godine, a zahvaljujući sjajnom scenariju, odličnoj režiji i raznolikoj glumačkoj ekipi, film je vrlo brzo dobio status kultnog i ušao u legendu.

Ali, pre nego što će postati "kultni klasik", malo ko je inicijalno verovao u uspeh ove priče.

Najpre, početak priče o filmu "Kum" vezan je za samog Maria Puza, čija prva knjiga "Kum" izlazi 1969. godine, i biva punih 67 nedelja na listi bestselera. Puzo je prava za prvu knjigu unapred prodao holivudskom studiju "Paramaunt", a uprkos neočekivanom uspehu knjige, poučeni pretnodnim lošim iskustvom producenti "Paramaunta" ne veruju u uspeh još jednog film o mafiji.

Zbog toga, traže od Puza da adaptira scenario i smesti radnju u 60-e godine prošlog veka, a ubrzo je usledila potraga za rediteljem.

Prvi izbor je bio Serđo Leone, ali je on već bio angažovan na filmu "Bilo jednom u Americi" i nije ga zanimala priča o "običnim italijanskim mafijašima". Piter Bogdanovič ljubazno odbija "Paramaunt", zbog angažmanana filmu "Što te tata pušta samu", a ni Piter Jejts, Ričard Bruks ne vide potencijal u "Kumu".

U prvi mah, ni Frensis Ford Kopola nije želeo da režira film koji će ga proslaviti. Do "Kuma", Kopola je bio poznat kao reditelj koji je napravio četiri neuspešna filma, ali njegovo ime je ipak nešto značilo u Holivudu, tim pre što je osvojio Oskara za najbolji scenario za film "Paton".

Iako najpre nije želio da režira film koji glorifikuje mafiju i nasilje, Kopolu je, po sopstvenom priznaju, brzo fascinirao svet "podzemlja u kojem moćne mafijaške porodice dele Njujork na svoje interesne sfere".

Za mnoge je bila opasna Kopolina ideja da filmom predstavi alegoriju američkog kapitalizma, u kojoj moćne porodice poput Kenedijevih i Rokfelerovih, vladaju zemljom uređenom po njihovim zakonima, na isti način na koji mafijaške porodice vladaju podzemljem. Zbog toga, Kopola je odlučio da "Kum" bude prvi film o mafijaškoj porodii, u kom mafiju gledamo u intimnom porodičnom svetlu, a u kom je gangstersko nasilje i poslovanje sporedna stvar – posao kao i svaki drugi.

Iako je imao ceo studio protiv sebe, Kopola je ostao dosledan u nameri da Don Vita Korleona igra Marlon Brando. "Paramaunt" je predlagao da glavnu mušku ulogu igraju Entoni Kvin, Džordž K. Skot, čak i producent Karlo Ponti, ali je Kopola zahtevao Branda. Ni činjenica da su se Frenk Sinatra i Džejms Kan sami nudili za tu ulogu, nije pokolebala reditelja, koji je otišao toliko daleko da je pred producentima odglumio napad epislepsije kada su mu saopštili da Brando neće igrati u njegovom filmu.

Slična situacija se desila i kod odabira glumca koji će igrati Majkla Korleona. Producenti su predlagali Vorena Bitija, Dastina Hofmana, Martina Šina, pa čak i Džeka Nikolsona ali Kopola je zahtevao tada nepoznatog njujorškog glumca Ala Paćina. Predlagali su i Roberta Redforda i Rajana O Nila, ali je reditelj ostao dosledan svom prvom izboru. Slično se desilo i kod odabira mladog Vita Korleona, ali je na kraju izbor pao na Roberta De nira, uprkos činjenici da je glumac napre konkurisao za ulogu braće Majkla i Sonija.

Ali jedini izbor producenata, kog je i Kopola prihvatio bio je glumac Džejms Kan, koji je odigrao maestralnu ulogu Sonija Korleona.

A krajem aprila, Fransis Ford Kopola, Robert De Niro i Al Paćino okupiće se na Trajbeka filmskom festivalu gde će obeležiti 45 godina od premijere prvog dela "Kuma".

Izvor:Blic.rs
Foto:Twitter / Fox News

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter