Izvor:
28.03.2017 u 17:35
0

SMOKI SE VRAĆA PRED PUBLIKU? Dokumentarac Ljubiše Samardžića otvara 64. Beogradski festival dokumentarnog i kratkomeražnog filma!

Projekcijama filmova dvojice velikana domaće kinematografije, Puriše Ðorđevića i Ljubiše Samardžića, u četvrtak 30. marta u Velikoj sali Doma omladine Beograda počinje 64. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma – Martovski festival, rekao je Tanjugu umetnički direktor festivala Boban Jevtić.

Publika koja dođe na otvaranje festivala prvo će imati priliku da vidi kratki film "Bunker 93" u režiji Puriše Ðorđevića, a zatim Samardžićev dokumnetarac "Panta Rei".

Jevtić naglašava da je posebno srećan jer će dva legendarna vetarana naše kinematografije otvoriti festival sa bogatom tradicijom.

"Nadamo se da će Puriša Ðorđević i Ljubiša Samardžić biti pred publikom na otvaranju Martovskog festivala. Pozivam sve poštovaoce jugosvenke kinematografije da pogladaju film "Panta rei" koji govori o kinematografskoj produkciji i istoriji velike Jugoslavije u kojoj smo nekada živeli" kazao je Jevtić.

On je istakao da će u takmičarskim selekcijama festivala biti prikazano skoro 80 filmova.

"Ako na to to dodamo jos revijalni program publika će na martovskom festivalu biti u prilici da pogleda oko 100 ostvarenja za četiri dana što je san svakog istinskog filmofila. Posebno preporučujem specijalne projekcije u kojima se izdvaja ostvarenje "Prostor između – Marina Abramović i Brazilu" koje slika inicijacisko putovanje velike umetnice na kojem ona sreće šamane i scelitelje" kazao je Jevtić.

Prema njegovim rečima "obavezni" programa na Martovskom festivalu predstavljaju i filmovi " Svaka dobra priča je ljubavna priča" Rajka Grlića i "Trst Jugoslavija" Alesija Bocera.

" U novom dokumentarcu Grlić predstavlja ljubovno poslovni četvorougao veoma poznatih ličnosti na ovim prostorima kao što su Ratko Polič, Milena Zupančič, Dušan Jovanović i Boris Kavaca. "Trst – Jugoslavija" govori o potrošačkoj groznici u staroj Jugoslaviji kada se išlo na Ponto Roso po farmerke, lutke i satove. O svemu tome ovaj put pričaju građani Trsta." kazao je Jevtić.

O promeni koncepcije Martovskog festivala u nacionalnu filmsku smotru Jevtić kaže da je takva odluka doneta posle analize u kojoj je utvrđeno da poslednjih desetak godina festival koji je najstariji u našoj zemlji, traži svoju formu i razlog postojanja na sceni u Srbiji.

"Krenuli smo od toga da Srbija već ima jako puno festivala koji već imaju međunarodne selekcija kao što su "Beldoks", "Slobodna zona", "Sedam veličanstvenih" koji su stvorili svoje ime u zemlji i Evropi. Ono što nedostaje je nacionalna platforma u kojoj bi mogla da se vidi godišnja produkcija srpskog dokumentarnog i kratkometražnog filma. To je zapravo ono što smo želeli ovom konceptom. Program festivala smo opet donekle izmenili. Vratili smo selekciju eksperimentalnog filma, dodali smo video art. Biće mnoštvo radionica za profesionalce i na kraju smo dodali muzički program jer jednostavno ovakvu vrstu festivala neophodno je da napravimo atmosferu u kojoj se svi dobro osećaju " rekao je Jevtić.

Za njega nema dileme da je mzički program jednako važan kao i projekcije filmova.

"Svake večeri posle završetka zvaničnog programa imamo žurke na koje svi mogu da uđu sa ulaznicama za filmske projekcije. U subotu 1. aprila imamo koncert grupe "Autopark" na koji će publika festivala takođe moći da uđe sa kartama za filmske projekcije. Ostalim danima muziku će puštati Ð kolektivi. Više kontakata na festivalima se stvori na žurkama nego na zvaničnim delovima festivala. Tu se razmenjuju ideje i tu nastaje prava kreativnost." kazao je Jevtić.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter