Izvor:
04.05.2016 u 00:05
0

OVO DELO SLUŠA SE STALNO: A sada je postalo JAVNO DOBRO (VIDEO)

Jedno od verovatno najizvođenijih dela u svetu – "Bolero" Morisa Ravela, prešlo je u javno dobro posle 88 godina od prvog izvođenja u pariskoj Operi.

Imamo običaj da kažemo da se u svetu na svakih deset minuta izvodi 'Bolero'. Pošto to delo traje 17 minuta, to znači da se stalno sluša u svetu – izjavio je Frans presu Loran Petižirar, kompozitor i predsednik francuskog Udruženja autora (Sacem).

Simfonijsko delo komponovano 1928. godine i prvi put izvedeno 22. novembra u Operi, prvobitno je bila muzika za balet koju je čuvena ruska balerina Ida Rubinštajn naručila od Ravela, njenog prijatelja čiji je ona bila mecena.

"Bolero" se odmah dopao kritičarima i ubrzo je doživeo planetarni uspeh, iako se melodija ponavlja u nepromenjenom laganom ritmu koja zbunjuje ljubitelje muzike. Neki muzički kritičari ipak smatraju to delo dosadnim.

Delo je objavljeno prvi put 1929. godine bez koreografije, a njegova prva scenska interpretacija izvedena je godinu dana kasnije.

To je jednostavno delo, bez ikakvog pokušaja virtuoznosti – rekao je sam Ravel, dok Petižirar smatra da je to eksperimentalni i precizan komad.

"Bolero" je od 1. maja prešao u javno dobro iako u Francuskoj dela to postaju 70 godina posle smrti autora, a Ravel je umro 1937. godine. Autorska prava su, počev od 1938, bila zaštićena na 70 godina, na šta se dodaje još osam godina.

Beta
Foto:

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter