Izvor:
04.11.2016 u 21:13
0

Posle 43 duga dana embarga: Srpska muzika ponovo u makedonskom etru

Posle 43 dana zabrane radiodifuznog emitovanja makedonske, srpske i hrvatske muzike, kao mere Udruženja za zaštitu autorskih muzičkih prava (ZAMP) nezadovoljnog vrednovanjem i tretmanom njihovih autorskih prava, odlukom resornog Ministarstva kulture Makedonije od utorka, zabranjene melodije su ponovo u etru elektronskih medija ove zemlje. Pomenutom odlukom blokiran je akt Skupštine ZAMP, a u etar Makedoniji vraćene su kompozicije makedonskih, srpskih i hrvatskih autora.

Zabrana ZAMP bila je na snazi od 19. septembra zbog “višegodišnjeg pritiska Ministarstva kulture” na poslovanje i delovanje njihovog udruženja i formiranja paralelne asocijacije – Savez kompozitora Makedonije (SOKOM MAP), sa istom delatnošću. No, u njihovom tarifniku za čak 50 odsto su niže nadoknade za autore muzičkih dela u odnosu na “cenovnik” ZAMP. Ni u jednoj državi ne postoje dva udruženja za zaštitu autorskih i muzičkih prava. Na tu činjenicu su nadležne u Makedoniji upozoravale i međunarodne i regionalne srodne organizacije. Zato su na stranu ZAMP stale organizacije za zaštitu autorskih prava iz regiona. Usledila je paralelna zabrana emitovanja srpske, crnogorske, hrvatske i slovenačke muzike. Ministarstvo kulture konstatovalo je da odluka ZAMP nije u saglasnosti sa odredbama Zakona o autorskom i srodnim pravima.

Iz ZAMP su naveli da je “Ministarstvu kulture bilo potrebno 43 dana da donese rešenje kojim se obustavlja izvršenje odluke Skupštine i UO ZAMP o zabrani radiodifuznog emitovanja autorskih muzičkih dela”. A za to vreme ništa nisu smislili i “taj očajan korak” nije zasnovan ni na jednom pravnom argumentu, “već jedino na argumentu sile”.

Programske šeme radio i televizijskih redakcija u Makedoniji postepeno se vraćaju na staru normalu, iako nije isključeno da određene efekte ima i “molba” ZAMP emiterima da i dalje “poštuju njihovu odluku”. Vlasnik popularnog skopskog radija “Bubamara” Ranko Petrović za “Novosti” je izjavio da je ishitrena odluka ZAMP “otvorila mnogo posla i problema”.

Morali smo da menjamo čitavu programsku šemu. Ovom odlukom Ministarstva kulture, polako počinjemo da vraćamo zabranjenu muziku u etarkaže Petrović.

Novosti.rs
Foto: Ilustracija Happy TV

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter