Izvor:
05.07.2017 u 18:05
0

Odlazak legende: Preminuo Mića Marković, autor kultne numere „Otpisani“!

Otišao je sjajan džez muzičar koji je obeležio život čitave jedne generacije, kazali su sagovornici Tanjuga dirigent Big Benda RTS-a Ivan Ilić, hroničar pop kulture i publicista Peca Popović i džez pevačica Lena Kovačević, reagujući na vest o smrti Milivoja Miće Markovića.

Cenjeni dirigent Big Bend RTS-a Ivan Ilić kaže da ga je vest o smrti našeg istaknutog kompozitora, saksofoniste i znamenite kuturne ličnosti Milivoja Miće Markovića duboko pogodila.

"Mića je bio sjajan džez muzičar koji je svojim sviranjem obeležio muzički život jedne čitave generacije kako slušalaca tako i kolega. Svi ćemo ga se sećati po nezaboravnoj muzici iz filma i serijala "Otpisani", a sada već srednja generacija džez muzičara je stasavala u profesionalce slušajući ploče Seksteta Gut-Marković gde se Mića nametnuo kao solista specifične energije i zapaženi kompozitor." kaže Ilić.

On ističe da je Marković dao veliki doprinos Big Bendu RTS-a, na džez odseku Muzičke škole Stanković, Udruženju kompozitora kao i Beogradskom džez festivalu "Kao retko koji umetnik vešto plivao u vodama kulturne politike. Svesni smo da za sobom ostavlja neizbrisiv trag u kulturnom životu naše zemlje kao i čitavog regiona koji sve njegove kolege cene i poštuju." kazao je Ilić.

Publicista Peca Popović kaže da nas je napustio izuzetan muzičar, jedan od pionira džez muzike u Jugoslaviji.

"Teško je zamisliti spoj džeza i roka bez Miće Markovića. Bio je svestrani umetnik i televizijski urednik, zapravo vrlo otvoren čovek koji se nije plašio novih ideja. Njegova karijera i odnos prema muzici ohrabrivali su mlade ljude da potraže i istraže talenat u sebi i pokušaju da ga predstave i drugima. Markovićeva karijera bila je inpuls čitave generacije, a njegovo prisustvo na sceni obeleželilo je istoriju jugoslovenske popularne muzike", kazao je Popović.

Dzež pevačica Lena Kovačević je sa neverecom primila vest da je preminuo Mića Marković.

"Definitivno odlazi sjajna generacija muzičara čiji je jedan o simbola bio Mića Marković. On je bio vrhunski muzičar koji je inovativnim idejama u različitim kanalima komunikacije približavao džez muziku velikom broju ljudi. Bio je u prijateljskim odnosima sa mojom familijom tako da je nekoliko puta pohvalio ono što radim i to mi je jako puno značilo", kazala je Kovačević.

Klarinetista, saksofonista, kompozitor, aranžer, publicista, dugogodišnji urednik Radio televizije Beograd i PGP RTB, Mića Marković preminuo je noćas u 79. godini.

tanjug.rs
Foto: rts youtube/printscreen, TVStudioB youtube/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter