Izvor:
28.07.2016 u 15:45
0

PILOTI ZAPALILI JAGODINU: Tradicionalni koncert povodom dana grada!

Povodom dana grada Jagodine, 28.jula, na glavnom gradskom trgu u Jagodini, sinoć je koncert, pred nekoliko hiljada ljubitelja rok muzike Jagodine i Pomoravlja, održala grupa "Piloti" i Kiki Lesandrić.

Lepo vreme, lep ambijent, a nije bilo ni vruće, i dobra muzika i pesme "Svet je lep kada sanjamo", "Sećam se te godine", "Budi tu kad padne sneg", "Kao ptica na mom dlanu"… doprineli da zabava bude nezaboravna i za mlade i one malo ozbiljnije, koji su zajedno, podignitih ruku plesali i pevali.

Ovo je tradicionalni koncert na trgu koji Skupština grada organizije uz Dan grada, a do sada su ga imali i "Van Gog", "Galija", Željko Joksimović, "Neverne bebe", Marija Šerifović…

Jagodina je za svoj dan uzela 28. juli, po prvom spominjanju u jednom pisanom dokumentu, a reč je o razrešnici – pismu kneginje Milice Jevgenije sa sinovima knezom Stefanom i Vukom Lazarevićem, iz 1399. godine, Dubrovačkoj Republici, čiji se orginal čuva u Dubrovačkom muzeju a kopija u Zavičajnom muzeju u Jagodini.

U znak sećanja na kneginju Milicu, Jagodina je 2007. godine, u centralnom parku, ispred zgrade Skupštine grada, podigla monumentalni spomenik – statua kneginje, visoka 2,5 metra u sedećem položaju, izlivena u bronzi, rad akademskog vajara Miroljuba Stamenkovića.

Statua je izrađena po njenom liku sa freske manastira Ljubostinja, njene zadužbine, i drži u ruci svitak (razrešnicu) u kojoj prvi puta 15. jula po starom a 28.jula po novom kalendaru spominje ime Jagodine.

Reč je o prvom spomeniku ženi kneza Lazara Hrebeljanovića u Srbiji.

Deo glavne ulice u Jagodini nosi njeno ime.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/RTS_Magazin

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter