Izvor:
14.05.2017 u 13:55
0

U Pirotu počeo 53. Festival profesionalnih pozorišta Srbije Joakim Vujić

U Pirotu počeo 53. Festival profesionalnih pozorišta Srbije Joakim Vujić.

Predstavom pozorišta grada-domaćina "Ribarske svađe" u režiji Bojane Lazić, večeras je u Pirotu počeo 53. Festival profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić" koji traje do 20. maja.

na programu je sedam predstava po izboru selektora pozorišnog kritičara Aleksandra Milosavljevića.

Festival su večeras otvorili direktor Narodnog pozorišta Pirota Gradimir Filipović i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

"Želimo da narednih sedam dana uživate u najboljim predstava srpskih pozorišta" rekao je Filipović,

Vasić je uz dobrodošlicu rekao da će Pirot ponovo biti "prestonica pozorišne umetnosti Srbije" i dobar domaćin.

"Ovo je sjajna prilika za Pirot i pozorišnu publiku da vidi odlične predstave iz drugih gradova. Veoma smo srećni što je naše Pozorište osmi put domaćin ovog prestižnog fetsivala" rekao je Vasić.

U zvaničnoj konkurenciji Festivala je i predstava "Ujedinjenje ili smrt 1918" Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici koju će publika videti u nedelju.

Dan kasnije igra se "Kralj Lir" Narodnog pozorišta Užice.

Sledi komad "Kir Janja" u produkciji Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca.

Na programu su zatim "Revizor za jugoistok", Šabačkog Pozorišta, "Ruža, uvela" u izvodjenju ansambla Narodnog pozorišta "Bora Stanković" iz Vranja i predstava "Play Andrić, ili ljudi o kojima se ne može mnogo kazati", Kraljevačkog pozorišta.

Poslednjeg dana festivala, u čast nagradjenih, igra se predstava "Nečiste sile" Narodnog pozorišta iz Užica.

Predvidjen je i prateći prateći program: izložba Angeline Atlagić "Close up-krupni plan", i promocije tri knjige: ''Tragedija inicijacije ili nepostojani princ'' Ivana Medenice, ''Nova srpska drama'' koju je priredio Zoran Djerić i ''Prvoizvedenih pet''. To su drame nagradjene na Festivalu prvoizvedenih predstava u Aleksincu.

Selektor je pozorišni kritičar Aleksandar Milosaljević. O nagradama će odlučivati žiri u sastavu: reditelj Slavenko Saletović, glumica Angelina Lukić i dramaturg Filip Vujošević.

Moderator okruglog stola kritike je Olga Dimitrijević. Kritičari festivala su Dragana Bošković i Nataša Gvozdenović.

Izvor: beta.rs
Foto: Facebook/npbgd

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter