DAN ZALJUBLJENIH: Najlepša ljubavna priča "Gordost i predrasuda"!

 Engleski sajt na Internetu "Buk beb" (Book bab), koji se bavi promovisanjem i prodajom novih i polovnih knjiga, organizovao je među svojim korisnicima anketu koje ljubavne priče smatraju da su najbolje u anglosaksonskoj književnosti.

Na ovaj način je "Buk beb" odlučio da obeleži Dan zaljubljenih 14. februara.

Pozivu da pošalju svoj spisak najboljih "ljubića" odazvalo se 800 čitalaca koji su uz spiskove napisali i svoje komentare.

Najviše glasova je dobio roman Džejn Ostin "Gordost i predrasuda", a među pet odabranih našao se i serijal "Tuđinka" (Outlander) Diane Gabaldon, jer se širom sveta emituje tv serija snimljena na osnovu te knjige. 

Jedna od čitateljki koja je glasala za "Gordost i predrasuda" napisala je da može stalno iznova da čita tu knjigu, jer joj je prelepo opisano kako Elizabeta otkriva da se zaljubljuje u Darsija.

Druga čitateljka koja je glasala za ovaj roman je priznala da svaki put kada ga ponovo čita nervira se "da li će njih dvoje konačno da se venčaju, iako već odavno znam da hoće".

Među prvih pet je i roman "Mostovi okruga Medison" Roberta Džejmsa Valera, prema kome je snimljen istoimeni film. Jedan čitalac je svoj glas obrazložio da je prelepo napisana, da su likovi veoma upečatljivi i muškarca može zaintrigirati da li će se dvoje ljubavnika naći na kraju. 

Lista nije mogla da zaobiđe ni "Orkanske visove" Emili Bronte, jer to je nezaobilazni roman kada se postavlja pitanje nekoj Engleskinji. 

Jedno od obrazlioženja koje je preneo "Buk beb" je da se radi o "najlepšoj srceparajućoj ljubavnoj priči, jer svi sanjamo da ćemo naći srodnu dušu za partnera, makar kraj bio tragičan".

Među odabranim najlepšim ljubavnim pričama je i, nama u Srbiji nepoznat roman, "Bronzani konjanik" Poline Sajmons, koji ima nastavak "Tatjana i Aleksandar" o ljubavi crvenoarmejskog oficira i jedne Lenjingrađanke za vreme nemačke opsade tog ruskog grada.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Gordost i predrasuda/Vikipedija

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Subota
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  FILM
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Čađava mehana
15:30  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
19:00  Čađava mehana
21:00 Ćirilica
23:20  Novajlije žurka