Izvor:
09.05.2016 u 20:33
0

OBELEŽEN DAN EVROPE: Svečano otvorena izložba fotografija u NBS

U Narodnoj banci Srbije danas je svečano otvorena izložba fotografija autora Marka Rupene "Primenjena nostalgija" povodom obeležavanja 9.maja Dana Evrope.

Izložbu su zvanično otvorili ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport i zamenica ambasadora Holandije Marijel Van Miltenburg.

Otvarajući izložbu Joksimović je podsetila da je posle okončanja Drugog svetskog rata 1945. na današnji dan obeležen Dan pobede nad fašizmom, a samo pet godina kasnije je započeo važan proces evropskih integracija.

– Zajednica za ugalj i čelik je postepeno evoluirala i danas predstavlja najvažniji ekonomski i politički vid integracija na evropskom konktinentu – rekla je Joksimović.

Podsetviši da je reč o najvećem ekonomskom prostoru, ona je kazala da zbog toga i Srbija ima strateško opredeljenje da formalno pripada Evropskoj uniji.

Proces nije jednostavan. Zahteva vreme i reforme, ali u svakom slučaju, to je ono što će strateški opredeliti reformski kurs buduće vlade u naredne četiri godine. Očekujem da ćemo stepenica na putu ka EU sve brže i uspešnije savladavati – rekla je ona.

Joksimović je zahvalila zamenici ambasadora Holandije na aktivnoj podršci te zemlje da Srbija u što skorijem periodu otvori najvažnija reformska poglavlja 23 i 24.

Van Miltenburg je istakla da joj je posebno drago što se izložba fotografija Beograda i Amsterdama otvara na Dan Evrope.

Danas slavimo mir i ujedinjenost Evrope. Mi nastavljamo da dajemo podršku Srbiji na njenom putu ka evropskim integracijama i dobro je naglasiti da se taj proces ne tiče samo usvajanja zakona već i zajedničkih interesa – rekla je Van Miltenburg.

Šef Delegacije EU Majkl Devenport podsetio je da se danas obeležava 66 godina od Šumanove deklaracije.

Obraćajući se na otvaranju izložbe, Devenport je zahvalio Kancelariji za evropske integracije i ambasadi Holandije na trudu da, kako je kazao, dovede Evropu u Srbiju i Srbiju u Evropu.

Cilj svih nas koji svakodnevno radimo na tome je da Srbija uskoro postane punopravna članica evropske porodice. Danas imamo priliku da slavimo zajedničke uspehe ka tom cilju – rekao je Devenport.

Srbija je u martu 2012. postala kandidat za članstvo u EU, a zvanične pristupne pregovore o članstvu započela je 21. januara 2014. održavanjem prve Međuvladine konferencije između Srbije i EU.

Tanjug
Foto: Twitter/Jon Bovi

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter