Izvor:
11.05.2016 u 17:39
0

“EVROPSKA NOĆ MUZEJA”: Mladi srpski slikar predstavlja SRBIJU u Parizu

Srpski slikar Nemanja Mate Ðorđević predstavljaće našu zemlju na manifestaciji ”Evropska noć muzeja”, koja se održava 21. maja širom Evrope, a njegova dela moći će da vide građani Pariza.

Njegova izložba ”Niktofilija” u Kulturnom centru Srbije u Parizu ušla je u zvaničnu najavu francuskog Ministarstva kulture za „Evropsku noć muzeja“ i tako stala rame uz rame sa izložbom velikog Pola Klea u centru Pompidu.

Iako je prvobitno planirano da izložba mladog srpskog slikara traje do 7. maja, veliki broj posetilaca, ali i interesovanje galerija i stručne javnosti, podstakle su organizatore da Ðorđevićevu izložbu produže do kraja maja, kako bi ljubitelji umetnosti imali priliku da se upoznaju sa radovima i autorom, koji već dve godine živi i stvara u svetskoj prestonici kulture.

O neobično velikom odjeku koji je ta izložba ostvarila, kako su objasnili organizatori izložbe, govori podatak da su od otvaranja, 7. aprila, nekoliko tekstova objavili francuski teoretičari umetnosti i umetnički kritičari, poput , istaknutog francuskog istoričara umetnosti i profesora na Visokom institutu za umetničke delatnosti (IKART) Žan-Luk Šaluma.

Autor je odlučio da se publici oduži sa nekoliko dodatnih aktivnosti u okviru izložbe, poput druženja sa decom, vođenje kroz izložbu u prisustvu autora, kao i razgovora sa autorom koji će sa Ðorđevićem voditi likovni kritičar Janjica Ðurić, ćerka velikog jugoslovenskog i francuskog slikara Dade Ðurića.

"Noć muzeja", koja se održava u Srbiji 21. maja, pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije, predstavlja jedinstven kulturni događaj u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd.

Oko 100 događaja očekuje Beograđane i njihove goste u "Noći muzeja" tokom koje će muzeji, galerije, kulturni centri i druge brojne institucije otvoriti svoja vrata od 17 časova pa sve do sat iza ponoći.

Tanjug
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter