Izvor:
22.05.2016 u 18:22
0

ŽELJNI KULTURE: Ovako je izgledala NOĆ MUZEJA u BEOGRADU (FOTO)

Manifestacija "Noć muzeja" uspešno je održana 13. put širom Srbije. I ove godine, treća majska subota protekla je u znaku istraživanja muzeja, galerija i brojnih drugih ustanova i gradskih kutaka punih najzanimljivijih priča koje su se pričale do kasno u noć.

Vojni muzej u Beogradu dočekao je brojne zaljubljenike u istoriju izložbom kojom podseća na povlačenje srpske vojske preko Albanije i njenog boravka na Krfu, koje se odrigralo pre tačno sto godina.

Jedna od najposećenijih beogradskih lokacija bila je Paviljon „Cvijeta Zuzorić“ koji je, uz nesebičnu pomoć Vase Županjevca, pretvoren u neobično carstvo crikusa – nesvakidašnje priče neobičnih umetnika i akrobata, koji su tokom 20. veka posetili Beograd ili ponikli iz ovog grada.

Legat Petra Lubarde spojio je lepo i više nego korisno na radionici za mališane, na kojoj su deca učila kako da vezu goblene sa motivima sa slika našeg čuvenog umetnika.

I groblja su u prošloj noći bila vrlo posećena, a znatiželjni se nisu uplašili ni punog Meseca, dok se u supermarketu zatekao niko drugi nego Šekspir.

Beogradska lepotica, zgrada nekadašnje Jadransko-podunavske banke, današnje sedište Alfa banke, svoja vrata širom je otvorila ove subote, dočekujući posetioce pričama o najlepšim beogradskim spomenicima i skulpturama koji krase javne gradske površine, a građani su strpljivo čekali u dugim redovima ispred ulaza.

Filmofili su svoj kutak za sedmu umetnost pronašli u Jugoslovenskoj kinoteci gde su se družili sa najpoznatijim filmskim plavušama, od Merilin Monro do Milene Dravić.

Austrijski i srpski umetnici ukrstili su ideje na izložbi „Hope Chest“ u UK Parobrod, koja je samo za ovo veče stigla u Beograd. Anatomski muzej Fakulteta za veterinarsku medicinu prvi put je dočekao posetioce u okviru "Noći muzeja".

Beogradska savremena umetnička scena uskoro dobija novi urbani prostor nazvan "Dorćol Platz", a sinoć svi zainteresovani imali su ekskluzivnu priliku da zavire u prostorije ove dorćolske artističke komune i otkriju kako će ona da izgleda.

Doktorova kula zaintrigirala je Beograđane pričom o naša dva velikana pisane reči, Lazi Lazareviću i Petru Kočiću, čija je sudbina na neraskidiv način vezana za ovo zdanje.

U Domu Jevrema Grujića gosti su posluženi omiljenom tortom kraljice Natalije, pripremanu prema originalnom receptu iz 1885. godine.

Pažnju Beograđana su privukli i novootvoreni prostori – Upravna zgrada Železnice, Beogradska nadbiskupija, Šejh-Mustafino turbe.

Tanjug
Foto: Facebook/nocmuzeja/Božji-dužnik-muhammed-hamdi-jusufspahic, Instagram/nocmuzejasrbija

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter