Izvor:
22.05.2017 u 07:50
0

Ovo niste znali o slikarskom geniju: OTKRIVENA VELIKA MISTERIJA IZ ŽIVOTA LEONARDA DA VINČIJA!

Identitet majke Leonarda da Vinčija je uvek bila misterija. Istoričari umetnosti su nastojali da pronađu informacije o ženi, čiji je vanbračni sin postao umetnički genije koji je naslikao čuvenu Mona Lizu. Pretpostavljalo se da se zove Katarina i bilo je spekulacija o tome da je bila seljanka, možda čak i robinja iz Afrike. Osim toga, ništa više. Sada, skoro šest vekova kasnije, profesor umetnosti Martin Kamp sa Oksforda u Engleskoj, sklopio je kockice.

Kamp tvrdi da je Leonardova majka bila Katarina di Meo Lipi, na osnovu dokumenata koji su već ranije bili pregledani, ali očigledno su ih prevideli.

Vanbračno dete ambicioznog advokata

Kamp u knjizi navodi da je Katarina je bila siromašno siroče. Kad je imala samo 15 godina, zaveo ju je 25-godišnji Pjetro da Vinči, ambicionzi advokat koji je radio u Firenci. Dokumenti pokazuju da je bio na odmoru tačno u vreme kad je Katarina zatrudnela.

Sa njim je dobila sina Leonarda, ali se nije udala za njega. Katarina koja je imala veoma skroman miraz udala se za lokalnog farmera Antonija di Pjera Butija. Leonardo je odrastao u kući svog dede, Antonija, a spisi o porezu dokazuju da je u kući živeo i "vanbračni sin Pjetra i Katarine", tačnije Leonardo. Dokumenti pokazuju da je Katarina kasnije dobila još jednog sina i četiri ćerke, piše Gardijan.

Gde je zapravo rođen Leonardo?

Istraživanje profesora Kempa takođe izaziva i prihvaćeno mesto rođenja Leonarda da Vinčija, tzv. "Casa Natale di Leonardo", kuću koja se nalazi dva kilometra od mesta Vinči. Profesor je upoređivao dva susedna objekta i smatra da turisti posećuju pogrešnu kuću i da je mesto rođenja umetnika najverovatnije bila kuća njegovog dede u samom Vinčiju, gde je inače umetnik i odrastao.

Nova saznanja su došla preko starih finansijskih dokumenata koja su čuvana godinama u arhivama u Vinčiju i Firenci. Veći deo dokaza dolazi iz dokumenata o porezima.

– Toskana je veoma rano imala razrađen sistem poreza na bogatstvo i procenjivanja imovine – naveo je profesor.

U slučaju Vinči, potvrđeno je da je Katarinin otac, imao veoma trošnu i staru kuću za koju nisu mogli da mu naplate porez. Njen otac je ubrzo nestao, ostavljajući nju i sina (Katarininog polubrata Papa) same. Oni su ostali zatim potpuno sami nakon smrti bake i imali su samo staru i oronulu kuću i štalu.

Novi detalji i o Mona Lizi

Novi dokumenti takođe bacaju i drugačije svetlo na ženu sa poznate slike Lizu del Đakondo i njenog muža Frančeska. Daleko od toga da je on bio uglađeni trgovac svilom, kako se ranije mislilo. On je bio robusni prodavac šećera, kože i robova, na osnovu dokaza o prodavanju ženskih robova.

Profesor je svoje tvrdnje izneo u knjizi, koja će biti objavljena sledećeg meseca, "Mona Liza: Narod i slikarstvo", koju je pisao u saradnji sa doktorom Đuzepeom Palantijem, inače ekonomistom i istraživačem umetnosti.

Profesor se nada da će nova otkrića moći da stave tačku na gomilu mitova o Leonardovom životu, poput onih da je njegova majka bila robinja. Takođe, navodi da će sigurno novi dokazi da uznemire vlasti u Vinčiju, koji su kuću, u kojoj se navodno rodio poznati umetnik, pretvorili u pravu turističku atrakciju.

Izvor:Blic.rs
Foto:Twitter /Alexi Baker

    PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

    Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

    Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

    Ostavite komentar

    Unesite pojam i stisnite enter