Izvor:
28.04.2016 u 20:46
0

DEČJA TURA U „NOĆI MUZEJA“: Vaši KLINCI i KLINCEZE uživaće uz…

Prvi susreti sa muzejima, razmenjeni osmesi sa kustosima i otkrivanje novih svetova uz umetnost i kulturu obeležiće Dečju turu beogradske "Noći muzeja", koja se održava 21. maja od 17.00 časova pa do jedan sat iza ponoći.

Najraznovrsniji progam u "Noći muzeja" očekuje posetioce u Beogradu, gde je sa posebnom pažnjom pripremljena Dečja tura.

Svesni važnosti negovanja publike još od najmlađih uzrasta, organizatori "Noći muzeja" iz godine u godinu razvijaju programe namenjene najmlađim znatiželjnicima od kojih mnogi, upravo na ovoj manifestaciji, prvi put ulaze u muzeje, institucije kulture i razigrani svet umetnosti.

Centralna tačka na mapi Dečje ture i ove godine biće Dečji paviljon u okviru Paviljona "Cvijete Zuzorić" koji će ove godine dobiti novo ruho inspirisano istorijom cirkusa, artistima, klovnovima i nezaboravnim putovanjem kroz najzabavnije cirkuske priče i atrakcije.

Dečji paviljon uveseliće i "Lagunini" pisci za decu koji će kroz niz radionica i druženja odvesti devojčice i dečake na avanturu na krilima pisane reči.

Prvi put ove godine najveselijoj muzejskoj priči pridružuje se i Fakultet veterinarske medicine sa postavkom "Anatomija jednog muzeja" u okviru koje će najmlađi posetioci moći na jedinstven način da se upoznaju sa anatomijom domaćih i divljih životinja, a potom i da se zabave na neobičnim radionicama.

Oni koji jedva čekaju da zarone u podvodni svet imaće priliku da sa udruženjem "Aquarialife" obiđu jedini javni akvarijum i tropikarijum Beograda, kutak rezervisan za čudesni svet riba, gmizavaca i vodozemaca.

U samom srcu grada svoja vrata otvara Bebi Zoo-vrt u kome će posetioci moći da saznaju zanimljive priče o žirafi koja je proslavila Lorenca Medičija, lavovima Rudolfa II i kako su slonovi stigli do Evrope.

Pozorište "Pinokio" omogući će mališanima da zavire iza pozorišne zavese, upoznaju se sa svetom lutkarskog pozorišta, ali i sami naprave svoje lutkarske junake.

Mali bajkoviti "vremeplov" proradiće u Pedagoškom muzeju, u kojem će posetioci moći na poseban način da dožive svet najpoznatijih bajki uz koje su odrastale brojne generacije dok će se u Legatu Petra Lubarde organizovati humanitarna radionica goblena inspirisana slikama ovog velikog umetnika, vođena željom da uz najmlađe posetioce "Noći muzeja" pruži podršku i pomoć deci u klinici u Tiršovoj.

Mesto tradicionalno dobrih susreta i druženja i ove godine biće JKP GSP "Beograd" u kojem svi posetioci mogu da se provozaju najstarijim vozilima GSP-a, ali i da upoznaju originalnu kovačnicu u kojoj se i dalje kuju najmaštovitije, decenijama stare priče.

Oni koji se odluče da noć provedu u Muzeju nauke i tehnike, moći će da se isprobaju sve interaktivne eksponate Naučnog centra i da se upuste u avanturu otkrivanja jedinog Dečjeg muzeja.

Muzej vazduhoplovstva će povesti posetioce na putovanje kroz jedan radni dan pilota, na kojem će svi zainteresovani moći da saznaju da li avion ima menjač i gas, ali i da istraže bogatu kolekciju letelica i aviona.

Zaljubljenici u muziku nikako ne smeju da propuste Muzej afričke umetnosti gde će se učiti kako se od recikliranog materijala mogu napraviti različite vrste najšarenijih bubnjeva i zvečki.

Galerija "Singidunum" godinama unazad poznata je kao kutak za najmlađe, a ove godine posetici će učiti kako da naprave ukrasne kutije za svoje poklone.

Novootvoreni dečji centar "Kliker" biće mesto najveselijih naučnih eksperimenata koje školarci mogu da izvodi sami kod svoje kuće, jer su svi preko potrebni materijali za ove igrarije zapravo stvari koje svaka kuća ima u svom kupatilu ili kuhinji.

Satnica svih dešavanja u okviru Dečje ture, kao i detaljne informacije o uzrastima kojima su radionice namenjene, može se pronaći na zvaničnom sajtu manifestacije, kao i u biltenima "Noći muzeja" koji će uskoro biti dostupni svim posetiocima.

Tanjug
Foto: Facebook/nocmuzeja

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter