Izvor:
28.10.2016 u 15:32
0

Zvezdin golgeter izgleda nema nameru da produži ugovor: Hugo Vieira odlazi već u januaru?

Portugalac još nije produžio ugovor sa crveno-belima, niti očigledno ima nameru da to učini, pa bi Marakanu mogao da napusti kao slobodan igrač

Pamtiće se da je nedavno prestigao Brazilca Kadua na listi najboljih strelaca stranaca u istoriji Crvene zvezde. Pamtiće se i prošlogodišnja serija golova u večitom derbiju. Međutim, klub s Marakane očigledno je počeo da se navikava na život posle Uga Vijeire.

Portugalac još nije produžio ugovor s Crvenom zvezdom (važeći mu ističe leta 2017. godine), iako je još u junu, tokom priprema u Sloveniji, dobio ponudu od generalnog direktora kluba Zvezdana Terzića. Reakcije, bar konkretne, s druge strane nije bilo. Sve se svelo na floskulu kako nije pravi trenutak da se priča o novom ugovoru. Problem još nije dobio velike dimenzije, ali odgovornima s Marakane je, što bi rekao pokojni Bata Živojinović, počelo ozbiljno da gorucka pod nogama kada je reč o statusu najboljeg strelca tima. Iz prostog razloga, jer Vijeira, ako se novim ugovorom ne veže za Zvezdu, može da potpiše ugovor s drugim klubom u decembru, a potom Marakanu napusti bez obeštećenja.

Izostanak Portugalca iz startne postave protiv Čukaričkog i Spartaka pravdan je rečima da je u pitanju bolest i povreda. Ipak, pre će biti da su odgovorni iz Ljutice Bogdana imali pokaznu vežbu na temu šta bi Vijeiri moglo da se desi ukoliko ne parafira produžetak saradnje s Crvenom zvezdom. I to je logično! I to je legitimno. Uostalom, taj patent su izmislili mnogo bogatiji klubovi od Crvene zvezde. Da ne govorimo o tome da je kroz sličnog „toplog zeca” morao da prođe Darko Lazović. Uz bitnu razliku: javnost, pa i mediji, stali su na stranu hitronogog Čačanina zbog minulog rada u Crvenoj zvezdi, povrede ligamenata kolena, kao i činjenici da je klub za njega svojevremeno odbio ponudu tešku tri miliona evra od Red Bul Salcburga. Baš kada je slučaj s Darkom Lazovićem bio u epicentru, jedan od bivših kapitena Crvene zvezde obratio se novinaru MOZZART Sporta.
„Znaš koliko volim Lazu i znaš koliko ga cenim kao igrača. Ali iskreno sam mu rekao. Da sam ja u klubu i da neće da produži ugovor, ne bi igrao. Tako se radi u ozbiljnim klubovima".

Postoji u fudbalu, pa i novinarstvu, ona izreka o tome kako nema bitne razlike između istine i pogleda na istinu. Istina je da je Crvenoj zvezdi igrački potreban Ugo Vijeira, da je, vrlo verovatno, najkvalitetniji napadač s platnog spiska srpskog šampiona. Međutim, isto tako je istina da za Crvenu zvezdu Ugo Vijeira sa krakoročnim ugovorom predstavlja čist luksuz. Ili nemogućnost da se dobro zaradi.

Pitanje je koju će istinu izabrati stručni štab i čelnici Crvene zvezde. Mada je utisak da Vijeira više ne uživa poverenje slično prošlogodišnjem, da se repovi nezadovoljstva vuku još od juna kada je Portugalac zakasnio na početak priprema. Gruba je reč, ali možda se neko iz stručnog štaba crveno-belih osetio prevarenim s Vijeirine strane, tim pre što je prošle sezone zbog teške životne priče imao status povlašćenog igrača. Kada je hteo produženi vikend – dobio ga je. Kada je hteo da se odmori – odmorio se. Vraćao je to na terenu golovima, ali je izabrao pogrešan trenutak da iskaže blago nezadovoljstvo.

A ima razloga Vijeira da bude nezadovoljan, iako je na Marakani oživeo karijeru koja je imala tendenciju ozbiljnog pada. Jednostavno kao stranac i profesionalac nije u Beogradu našao finansijsku sigurnost. Na stranu populističke izjave, ali ni Vijeira ni ostali stranci nisu došli u Beograd da se dive huku sa „severa” i veličini Crvene zvezde. Nego da igraju dobro i budu solidno plaćeni. To Crvena zvezda Vijeiri, koji ima oreol jednog od najboljih strelaca Superlige, ne može da priušti.

Jeste Vijeira postigao sedam prvenstvenih golova, jeste se upisao i u kupu protiv Borče, ali nije to onaj predator iz prošle sezone. Povremeno deluje melanholično, čak i odsutno, valjda zbog činjenice da bi uskoro mogao da bude na ničijoj zemlji. Naravno, postoje opcije da problem bude rešen i pre nego što nastane: ili da u decembru nađe neki klub koji je spreman da plati obeštećenje za fudbalera kome ističe ugovor za šest meseci. Takva opcija je malo verovatna. Ili da prkosi zdravom razumu i tržišnoj logici i produži ugovor s Crvenom zvezdom. Taj čin bio bi vredniji od svih golova na večitom derbiju.

Presudite sami da li je to realno, s obzirom da je Vijeira igrač sa izraženim egom, da ponekad deluje sebično na terenu…

Mozzart dport
Foto: FKCZ

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter