Izvor:
18.04.2017 u 16:13
0

TRENUTAK ODLUKE U 154. DERBIJU: Ovo bi trebalo da znate o večitim rivalima!

Meču koji bi mogao da odluči novog šampiona počinje u 17,30 na stadionu Rajko Mitić.

Nema bolje utakmice da otvori finalni krug Super lige Srbije, koja bi ozbiljno mogla da utiče i na osvajanje šampionske titule.

Crvena zvezda i Partizan igraju od 17,30 časova 154. derbi, na stadionu Rajko Mitić, gde Partizan nije slavio od 26. novembra 2011. godine.

Ono što vas najviše interesuje je pred vama.

KO JE FAVORIT?

Ako uzmemo u obzir da je Partizan u seriji od 27 utakmica bez poraza, a aktuelni šampion 24, da je ovo derbi koji ima ulog kao retko kada u ovoj deceniji, deluje da će ime favorita moći da se saopšti tek na poluvremenu ovog okršaja kad budemo videli “na šta liče dva tima”.

Ok, Zvezda ima psihološku prednost, kao i domaći teren, ali i ima opciju koja je znala često da bude pogubna po timove koji nisu jurili pobedu. Igra na remi je mač sa dve oštrice u ovakvim mečevima. Partizan ne sme da kalkuliše, Zvezda ne sme da se povuče. Izvucite zaključak. Mi se nadamo da će biti više od dva gola, da će tih predviđenih 30 hiljada navijača imati šta da vide.

Ipak, blaga prednost Zvezdi.

BEZ KOGA IGRAJU?

Domaćin sigurno bez Dušana Anđelkovića (menjaće ga Ristić na levom beku) i Nemanje Milića, dok će Božović na dan meča da odredi može li Donald da krene od početka ili će ga rovitog čuvati za ubacivanje tokom susreta.

Partizan bez odavno odsutnog Alena Stevanovića, ali i kapitena Saše Ilića, važnog faktora stabilnosti kada se meč odlučuje.

ŠTA POSLE DERBIJA?

Ukoliko pobedi Crvena zvezda sve je gotovo, šampion bi trebalo rustinski da završi posao u preostalim mečevima. Ukoliko bude nerešeno, crno-belima bi trebalo da Zvezda još dva puta kiksne u pet mečeva što u atmosferi našeg fudbala znate da se graniči sa nemogućim.

Ako Partizan pobedi, kreće drama, jer će oba tima imati isti broj bodova, ali će Zvezda biti u boljoj poziciji zbog prvog mesta na kraju ligaškog dela.

Dakle Zvezda je i u situaciji poraza biti u boljoj situaciji, za pedalj ispred večitog rivala. Crno-beli će uz sve trijumfe morati da dočekaju i još jedan neuspeh komšija (poraz ili remi).

VELIKI TEST ZA NAVIJAČE, OGROMAN

Marakana ima krizu navijača, Partizan i Humska iz nje ne mogu da izađu godinama… Zato možemo i da kažemo da “Marakana” danas može da bude nikad manja za Delije, a nikad veća za Grobare.

Crveno-beli ako izuzmemo derbi ovog proleća nisu briljirali sa posetom, nedavni susret sa Borcem bio je ispod svakog nivoa i renomea kluba, pa će Zvezdaši biti na velikom testu danas popodne.

Sa druge strane, razjedinjeni i vrlo razmaženi navijači Partizana još samo kad se igra derbi daju znake života. Pitanje je koliko će se na jug odraziti dešavanja ispred matične tribine od pre deset dana kada je došlo do sukoba sa pristalicama crveno-belih.

Naša pretpostavka da će na stadionu biti između 25 i 30 hiljada navijača. Uzmite u obzir da se odavno nije desilo da Večiti derbi bude odigran van vikenda, u utorak verovatno nikad.

MOŽE LI INAT DA VODI CRNO-BELE?

Verovali ili ne, ovo je sezona inata crno-belih. Od početka sa Ivanom Tomićem, onog Zaglebja, preko problema sa postavljanjem nove Uprave, promene trenera, činjenice da su nekoliko puta otpisivani u šampionskoj trci, pa se vraćali. Čini se da samo igrači Partizana međusobno znaju šta hoće ove sezone i da ih ta želja vuče evo do samog finiša gde su u igri za oba trofeja. Marko Nikolić je neko ko odlično prepoznaje motivacioni trenutak.

Partizanov plus je definitivno Uroš Đurđević. Ako bude funkcionisao sa Leonardom kako inače funkcioniše i ne bude sebičan što ruku na srce zna da bude, Partizan možda ima i 1:0, a da toga nije ni svestan. Sjajni napadač je nedavno i sam rekao da crno-bela serija od 27 mečeva bez poraza nije dovoljno medijski ispraćena u Srbiji.

TRENUTAK JE NA ZVEZDINOJ STRANI

Partizan međutim ne briljira, kao da je u malom padu igre, bez obzira na pobede (i preokrete), dok je Zvezda pokazala zavidnu reakciju posle šokantnog nepobeđenog Večitog derbija. Kanga je opasno budan, deluje kao lav na terenu.

Čini se da Miodrag Božović nema problema sa onim što želi da vidi na terenu i da mu igrači u najvećem procente ispunjavaju želje. Rezultatom pre svega. Zvezdi uspeva da pobeđuje i kad je ubedljiva i kad gubi ili ne može do prave akcije za gol. Ako gledamo trenutak kada jedan večiti rival može da potvrdi jednom utakmicom da je i dalje u odnosu na komšiju bolji rival u kompletu, onda je to ova utakmica. Božović deluje kao neko ko zna kako će da obavi posao u ovom 154. duelu, iako još nije pobedio Marka Nikolića u derbiju (0-1-1).

STATISTIČKO NEBO

ZVEZDA

Postiže nešto više golova od Partizana prosečno ove sezone. Najviše postiže od 30. do 45. minuta i od 75. do 90 (u oba slučaja po 17). Najbolji strelci su joj Predrag Sikimić i Ugo Vijeira sa po 7, prati ih Boaći (6).

PARTIZAN

Crno-beli u odbrani deluju ozbiljnije od Zvezde, ali su u napadu “ograničeni” na tandem Leonardo-Đurđević (zajedno 35 golova). Znaju defanzivci ponekad da zatresu mrežu, ali je tim suviše oslonjen na ovaj pomenuti dvojac. Crno-beli su ravnomerno rasporedili golove, pa je tako od 45. do 60. i od 75. do 90. postignut jednak broj golova po 13.

Početak, utorak 17,30 časova

Stadion, Rajko Mitić

Prethodni susret, Crvena zvezda – Partizan 1:1

Uživo, Arena sport 1

Sudija, Danilo Grujić

Kvote, 1 (2.00) X (3.15) 2 (3.55)

Vrednost igrača Zvezda 20.80 m evra, Partizan 17.70

Izvor: Telegraf
Foto: Arhiva, crvenazvezdafk.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter