parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

FIFA NE VERUJE RUSIMA: Nijedan Rus neće vršiti testiranja fudbalera na doping na Mundijalu!

Međunarodna fudbalska federacija saopštila je danas da nijedan Rus neće vršiti testiranja na doping na predstojećem Svetskom prvenstvu u Rusiji, posle velikog doping skandala koji potresa tu zemlju od 2015. godine.

"Nijedan Rus neće učestovati u antidoping programu, a svi doping uzorci biće testirani u akreditovanim laboratorijama Svetske antidoping agencije (WADA) van Rusije", navela je Fifa.

Fifa je preduzela sve mere kako bi procedura i isporuka uzoraka bile apsolutno bezbedne.

Fifa je 22. maja saopštila da neće pokrenuti istragu protiv ruskih fudbalera koji će se takmičiti na Mundijalu, uprkos istrazi koja se vodi protiv ruskih sportista još od 2015. godine.

Fifa je navela da će svi fudbaleri biti podvrgnuti nenajavljenim doping testiranjima na Svetskom prvenstvu, kao i na svakom drugom takmičenju.

"Sistematski testovi krvi i urina, svi igrači će najmanje jednom biti kontrolisani", navela je Fifa.

U novembru 2015. godine WADA je suspendovala Rusku antidoping agenciju, pošto nije radila u skladu sa pravilima, a zatim su posle ponovljenih testiranja suspendovani brojni ruski sportisti iz raznih medjunarodnih takmičenja.

Posebno posle testiranja uzoraka sa Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine i navoda da su čelnici Ruske antidoping agencije po potrebi vršili zamenu uzoraka.

Rusija je od tada obnovila način upravljanja agencijom i dozvoljeno joj je da nastavi kontrole, ali pod medjunarodnim nadzorom.

Fifa će na Mundijalu imati pristup biološkim pasošima fudbalera, koji prate podatke o krvi i otkrivaju eventualno prisustvo nedozvoljenih supstanci.

Poslednji pozitivan doping test na Svetskom prvenstvu dogodio se 1994. godine, kada je slavni Argentinac Dijego Maradona bio pozitivan na stimulant efedrin.

 

Kurir
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 Letnji kamp - Buđenje
11:40 TOP - SHOP
11:55 Vesti
12:05 Letnji kamp - Live
12:55 Vesti
13:05 Letnji kamp - Live
14:00 Koreni
15:30 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:10 Kviz: Naslovna strana
18:30 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Glamur Specijal
21:00 Ćirilica 
23:00 Letnji kamp - Izbor vođe
02:30 Posle ručka (R)