Izvor:
09.06.2018 u 20:07
0

FIFA NE VERUJE RUSIMA: Nijedan Rus neće vršiti testiranja fudbalera na doping na Mundijalu!

Međunarodna fudbalska federacija saopštila je danas da nijedan Rus neće vršiti testiranja na doping na predstojećem Svetskom prvenstvu u Rusiji, posle velikog doping skandala koji potresa tu zemlju od 2015. godine.

"Nijedan Rus neće učestovati u antidoping programu, a svi doping uzorci biće testirani u akreditovanim laboratorijama Svetske antidoping agencije (WADA) van Rusije", navela je Fifa.

Fifa je preduzela sve mere kako bi procedura i isporuka uzoraka bile apsolutno bezbedne.

Fifa je 22. maja saopštila da neće pokrenuti istragu protiv ruskih fudbalera koji će se takmičiti na Mundijalu, uprkos istrazi koja se vodi protiv ruskih sportista još od 2015. godine.

Fifa je navela da će svi fudbaleri biti podvrgnuti nenajavljenim doping testiranjima na Svetskom prvenstvu, kao i na svakom drugom takmičenju.

"Sistematski testovi krvi i urina, svi igrači će najmanje jednom biti kontrolisani", navela je Fifa.

U novembru 2015. godine WADA je suspendovala Rusku antidoping agenciju, pošto nije radila u skladu sa pravilima, a zatim su posle ponovljenih testiranja suspendovani brojni ruski sportisti iz raznih medjunarodnih takmičenja.

Posebno posle testiranja uzoraka sa Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine i navoda da su čelnici Ruske antidoping agencije po potrebi vršili zamenu uzoraka.

Rusija je od tada obnovila način upravljanja agencijom i dozvoljeno joj je da nastavi kontrole, ali pod medjunarodnim nadzorom.

Fifa će na Mundijalu imati pristup biološkim pasošima fudbalera, koji prate podatke o krvi i otkrivaju eventualno prisustvo nedozvoljenih supstanci.

Poslednji pozitivan doping test na Svetskom prvenstvu dogodio se 1994. godine, kada je slavni Argentinac Dijego Maradona bio pozitivan na stimulant efedrin.

Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter