Izvor:
12.01.2017 u 16:15
0

Zvezda – Fener: Šesti udar na istanbulskog diva!

Novi pokuašaj crveno-belih da sruše velikana iz Istanbula.

Crvena zvezda i Fenerbahče – šesti put u poslednjih 14 meseci, za ukupno šesti pokušaj srpskog šampiona da konačno uzme meru sastavu Željka Obradovića i zabeleži prvo slavlje protiv ovog rivala još od januara 1999. godine. Istanbulski velikan je tim koji sasvim sigurno najmanje leži crveno-belima, ali se čini da sastav Dejana Radonjića okršaj sa moćnim protivnikom nikada nije čekao u boljoj formi. Zvezda je vezala četiri uzastopne pobede u elitnom takmičenju, probila se na sedmo mesto elitnog takmičenja i večeras (20.45, TV Sportklub) ima priliku da dodatno učvrsti svoju poziciju na mestima koja vode u plej-of.

Ekipa koju predvodi najbolji trener Evrope ne blista ove sezone, ali je još uvek mnogi smatraju za jednog od glavnih favorita za osvajanje šampionskog trofeja, dugo je kuburila sa povredama, pa se tek u završnici ligaškog dela sezone očekuje da dostigne željeni novo.
„Očekuje nas težak meč, možda i najteži u ovom periodu Evrolige. Fenerbahče je možda i najkvalitetniji sastav elitnog takimčenja, sa najboljim trenerom u Evropi. Pokušaćemo da ponovimo partije iz prethodnih utakmica, spremićemo se i pružiti jak otpor“, rekao je Milko Bjelica.

Zvezda je na dobrom putu, ali niko na Malom Kalemegdanu nema nameru da sebi nametne imperativ moranja.
„Još uvek je rano pričati o raspletu, tek je prošlo pola sezone, ekipe sa začelja su na jednu ili dve pobede od nas. Mi treba da nastavimo po starom receptu, iz utakmice u utakmicu idemo maksimalno spremni, da održavamo formu i nastavimo sa dobrim partijama“, dodao je Zvezdin viskoki igrač.

Crveno-beli su dolaskom Diona Tompsona dodatno ojačali centarsku liniju, koja je bila pod velikim opterećenjem od početka sezone.
„Za svaku ekipu je dobro kada imate više igrača u rotaciji. Sa taktičke strane možemo da se prilagođavamo protivnicima i njihovoj igri. Ko će gde igrati je pitanje za trenera i stručni štab, što se mene tiče na kojoj god poziciji budem igrao pružaću svoj maksimum i pokušati da dam svoj maksimum. Oni imaju igrače koji mogu da igraju na više pozicija, kao što je Veseli, koji može da igra i pet i četiri. Kalinić, Pero Antić, Datome, sa te strane oni imaju dosta oružja, ali ćemo mi biti spremni da odgovorimo“, poručio je Bjelica.

Kapiten Crvene zvezde Luka Mitrović od početka sezone je bio praktično jednina klasična četvorka u timu, pa će i njemu sada biti sasvim sigurno mnogo lakše da dođe do svoje igre.
"Njihova ekipa je gotovo ista kao prošle sezone, napravili su jednu promenu (Nanali umesto Hikmana), što im sasvim sigurno dodatno daje na snazi. Mnogo dobro se poznaju, dosta igrača je igralo u ovakvim atmosferama, a nama će biti potrebno mnogo više od same atmosfere da ostvarimo veliki rezultat", rekao je Mitrović.

Fener je jedan od retkih velikana koji beogradski hram košarke nije napustio pognute glave u okršajima sa Crvenom zvezdom.
"Iskreno, ne razmišljamo o tome. Gledamo na meč kao i na svaki drugi, u prethodnih pet mečeva nismo bili ni blizu pobede, jednostavno nismo bili na visini zadatka. Iz tih mečeva smo videli koliko je potrebno da budemo dobri da bismo igrali sa njima neizvesniju utakmicu. Svesni smo njihove snage, svesni smo svoje snage i izlazimo večeras da se nadigravamo sa njima. Puni smo samopouzdanja, pobede nad Realom i CSKA daju na elanu i nadam se da ćemo u tom naletu zabeležiti još jednu dobru igru i iz toga doći do dobrog rezultata", rekao je kapiten Zvezde i dodao da se fizički oseća dobro, potpuno je izašao iz povrede, što mu je bilo lakše uz kvalitetne partije kompletnog tima.

U Beograd dolazi vicešampion Evrope predvođen najboljim trenerom u istoriji Starog kontinenta Željkom Obradovićem. U timu Kanarinaca nalaze se i igrači, ali i članovi stručnog štaba koji su imali dodirnih tačaka i sa Crvenom zvezdom, ali i naravno Partizanom, pa je uvek zanimljivo videti kako će se oni snaći u ovoj utakmici koja će služiti kao dobar izvor šala u narednom periodu u taboru šampiona Turske.

Jedan od igrača koji će biti u posebnoj ulozi je svakako Bogdan Bogdanović koji je ostavio trag u srpskoj košarci igrajući za Partizan, a naravno neizostavan je član i reprezentacije Srbije u kojoj snosi velike zasluge za sve uspehe u poslednje tri godine.

Kaže, povratak u Pionir za njega znači da se vratio kući. Ali, neće biti lako gostima.
"Ovde je uvek teško da se igra. Imamo dovoljno iskustva, igrali smo već dva puta ovde. Sigurno će biti napeta i teška utakmica. Idemo na pobedu. Spreman sam. Igrao sam tu poslednju utakmicu u turskom prvenstvu 30 minuta".

Koliko će crveno-bela boja predstavljati inspiraciju za njega?
"Vidi, ima ih dosta u ovoj Evroligi (a-ha-ha). Ima ih više. Tako da nemam posebnu inspiraciju. Normalno, ulazimo u utakmicu kao i svaku drugu".

U poslednje vreme u Beogradu su padali i najveći.
"Sve je prošlost. I mi smo dobili Zvezdu u svakom prethodnom duelu koji smo igrali, to je prošlost. I ovo što su oni dobili CSKA i Real – sve je to prošlost. Ovo je nova utakmica. Zvezda odlično igra, evo već drugu sezonu igraju izvanredno. Težak protivnik. Ove godine igraju dobro i na strani. Mladi igrači unose energiju, agresivni su u odbrani, tu je i Simke koji da je doprinos u napadu. Znamo ih, posebno ja i ovi momci koji su igrali ovde. Znamo ih odlično".

Ekipe koje su davale i po preko 90 poena u proseku u Beogradu su bile daleko ispod svog nivoa.
"Odbrana je ključ, atmosfera ih dodatno napali, motiviše da igraju agresivnije. Kontra je kluč".

Kako se Bogdanović oseća u Pioniru? Da li ima osećaj da se vratio kući?
"Imam stvarno. Uvek je lepo doći u Srbiju, u Beograd, u Pionir i vraćaju se stvarno prelepa sećanja. Ovde je uvek, bilo Zvezda ili Partizan, uvek lepo igrati. Ne samo za nas koji znamo kako je ovde, već za sve strance koji znaju kakva je ovde atmosfera. Posebna je euforija kada se dolazi u Beograd".

Kada se pogleda igrački kadar Fenerbahčea i Zvezde, Fenerbahče je favorit.
"Tako je trebalo da bude i CSKA i Real pa su izgubili. Prihvatamo ulogu favorita na papiru, ali košarka se ne igra na papiru".

Još jedan bivši košarkaš Partizana koji će se naći na parketu je Jan Veseli. Čeh nije zaboravio na srpski jezik, a u razgovoru sa novinarima istakao je da voli da igra u Pioniru gde je proveo tri godine u redovima crno-belih.
"Svaka utakmica u Beogradu će biti, naravno, teška. Zvezda je u dobrom ritmu. Moramo da uđemo koncentrisano u utakmicu i da se borimo. Ne mogu da kažem da u poslednje vreme igramo odlično, igramo solidno. Trudimo se da pobeđujemo. Treba da igramo još bolje i nadam se da ćemo to pokazati protiv Zvezde. Volim ovu atmosferu, igrao sam ovde tri godine i jedva čekam utakmicu".

Povratak Bogdanovića na teren vest je koju su u klubu s velikom radošću prihvatili.
"Nije baš kao što smo očekivali, ali ima još dosta da se igra. Bogdan je jedan od najbitnijih igrača i to što je bio van terena dva meseca to nas je dosta koštalo. Sada se vratio nazad i mislim da se vratio u najboljem trenutku".

Da li će Jan imati veću motivaciju protiv crveno-belih?
"Imam motivaciju bez obzira na protivnika, ali ovde treba da se igra sa većom motivacijom. Zvezda ima generalno odličnu ekipu i pokazala je to u poslednjih pet kola. Biće teška utakmica", zaključio je Veseli.

Mozzartsport
Foto: Facebook/ KK Crvena zvezda

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter