Izvor:
13.03.2017 u 21:13
0

HRVATI „POLUDELI“ ZA SRBINOM: Denver je sa Jokićem najbolji u NBA ligi!

Iako tek u drugoj NBA sezoni srpski košarkaš Nikola Jokić iz utakmice u utakmicu pokazuje o kakvom se potencijalu radi.

Njegove fantastične igre nisu promakle ni hrvatskim medijima. Posebnu pažnju ovom Somborcu posvetio je portal Index.

– Nepošteno bi bilo ovog srpskog reprezentativca i igrača Denvera nazivati samo talentom kad se dečko već nametnuo kao jedan od stožernih igrača lige koji potom iznosi statističke podatke.

Za jednog 21-godišnjaka, Jokić već iza sebe ima zastrašujući niz rekorda i fenomenalnih ostvarenja. Pre dve godine, dok je nosio dres Mege, u jednoj utakmici ABA lige zabeležio je impresivan indeks 44 i tada je trasirao put u Ameriku. Pred kraj 2015. pokazao je koliki je talent kad je Sparsima ubacio 23 poena uz 13 skokova. Krajem 2016. dugo je koketirao s tripl-dablom, a prvi je ''skinuo'' protiv Baksa (20 poena, 13 skokova, 11 asistencija). Zatim je došla utakmica protiv Njujorka."

Hrvatski portal ističe da su Jokićevih 40 poena strašan učinak jer ni velikom Kobiju Brajantu nije pošlo za rukom da u drugoj sezoni u NBA ubacio toliko poena na meču. Jokiću jeste. Za košarkaša čiji je skok jako loš, Jokić je uspeo izlaziti na kraj sa najjačim centrima lige i postao je igrač sa najboljim ofanzivnim učinkom za igrače u prvoj ili drugoj sezoni još od 1973.

Posle legendarnog igrača Finiksa Alvana Adamsa (1976/77.) postao je prvi igrač koji je u prve dve sezone u jednom trenutku bio na proseku od 20 poena, 10 skokova i pet asistencija. Uz Brajanta, Entonija Dejvisa, Kevina Duranta, Blejka Grifina, Lebrona Džejmsa, Majkla Džordana… tek je deveti igrač u istoriji koji je pre 22. rođendana ostvario učinak od 40 koševa, devet skokova i pet dodavanja. Nije to pošlo za rukom ni Stefu Kariju, ni Rasu Vestbruku, pa ni Kleju Tompsonu… Samo klincu iz Sombora.

Za Jokića se veže još jedan čudesan rekord: od 1983. samo su petorica košarkaša od 21 godinu ili mlađa upisala tripl-dabl od 20 poena, 13 skokova i 11 asistencija. Elitno društvo čine: Džej Vilijams, Lamar Odom, Majkl Džordan, Lebron Džejms i Nikola Jokić.

Pedantni američki NBA analitičari i statističari izračunali su da Denver sa Jokićem na parketu i bez njega nije ista ekipa.

Prema statistici, sa Jokićem u igri, na 100 poseda lopte Nagetsi postižu 5,5 više koševa od protivnika. S druge strane dok je mladi Somborac na klupi, ekipa Denvera u zaostatku je 8,3 poena.

Kad je Jokić u igri, Denver na 100 poseda postiže 115,3 poena i po tom parametru, sa Jokićem u sastavu, Denver je najefikasnija ekipa NBA lige, ubojitija čak i od Golden Stejta (113,2 poena).

Kad igru Denvera vodi mladić koji je u završnici drame u Riju slomio Hrvatsku u četvrtfinalu olimpijskih igara tada Denver postiže čak 64,7 poena kroz asistencije. Bez Jokića te su brojke drastično niže (56,7).

Nikola Jokić je već sad pišu hrvati jedna od najvećih zvezda lige, a nastavi li da igra ovako, možda se obistine reči njegovog klupskog kolege Darela Artura:

– Već sam rekao da je Nikola igrač za Kuću slavnih. Sad kažem da je najveći svih vremena. Odavno sam shvatio da je poseban igrač. Užasno ga je teško čuvati. Zapravo, ne znam kako ga neko može čuvati. Kad je Nikola u igri, napad nam je jači deset puta nego kad je na klupi. Čini saigrače boljima nego što objektivno jesu. Ljudi, Nikola ima samo 21 godinu! Jeste li svesni šta to znači, koliko još može da napreduje. Rođeni je pobednik. Mrzi da gubi, bez obzira da li pričamo o video igricama ili košarci.

kurir.rs
Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter