Izvor:
09.06.2017 u 23:58
0

Srbiji se smeši zlato u Tokiju: Basket „3 na 3“ postao olimpijski sport!

Međunarodni olimpijski komitet u petak je primio basket "3×3" u svoju porodicu, a naša zemlja je aktuelni prvak sveta u ovom sportu.

U Tokiju 2020. godine će se za medalje takmičiti po 32 ekipe u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Reprezentacija Srbije u basketu već godinama je jedna od najjačih ekipa u svetu, a na poslednja tri šampionata planete osvojila je dve titule i jednu srebrnu medalju.

– Ovo je istorijski dan za FIBA i basket "3×3". Dobili smo priznanje za 10 godina napornog rada na definisanju pravila i uključivanja basketa u mrežu FIBA takmičenja – rekao je generalni sekretar FIBA Patrik Bauman.

Basket "3×3" bio je na repertoaru Olimpijskih igara mladih 2010. i 2014, a "vatreno krštenje" trebalo je da bude prošle godine na OI u Rio de Žaneiru, ali se od toga odustalo zbog organizacionih problema koje su Brazilci imali.

– Put od ulice do olimpijske medalje sada je postao realnost za svetsku košarkašku zajednicu i "3×3" igrače. Zahvalni smo MOK na današnjoj odluci – dodao je Bauman u saopštenju FIBA.

Format takmičenja i sistem kvalifikacija biće objavljeni naknadno.

Novina je da će se Svetsko prvenstvo počev od 2017. igrati svake godine, tako da će "orlovi" braniti tron već od 17. juna u Nantu. Za domaćine šampionata 2018. i 2019. su Manila, odnosno Amsterdam.

informer.rs
Foto: oks.org.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter