Izvor:
20.11.2017 u 15:55
0

FIBA I EVROLIGA: Nesposobnost u komuniciranju dovela do ove situacije!

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) u subotu je donela odluku da plaća osiguranje igračima i igračicama u seniorskoj, ali i juniorskoj konkurenciji.

Svetska kuća košarke tako će plaćati klubovima za lečenje igrača koji se povrede tokom reprezentativnih utakmica i kvalifikacija za Svetsko prvenstvo po novom sistemu.

U obzir će biti uzete i plate košarkaša i koliko dana su bili odsutni iz dresa kluba sa kojim igraju ugovor. Ukoliko igračima bude potrebna operacija, hirurške troškove takođe snosi FIBA.

FIBA je svoj potez okarakterisala kao odličan, a pritom i sama zna da ovime neće ubediti evroligaške klubove da puste svoje najbolje igrače u nacionalne timove.

Prethodnih dana smo videli kako su Efes i Fenerbahče, predstavnici Turske u Evroligi, pustili svoje igrače Meliha Mahmutolua (Fener), Douša Balbaja i Birkana Batuka (Efes) da igraju u za nacionalni tim.

Ovo je odlična vest za Tursku, ovi igrači su važni za Željka Obradovića i Velimira Perasovića, ali činjenica je da nisu nosioci ekipe i ne igraju toliku ulogu na terenu.

Mahmutolu je ove sezone odigrao pet utakmica u EL i na terenu je igrao prosečno samo 4,6 minuta, Balbaj u proseku ima 15 minuta na terenu (1,6p, 1,9sk i 1,6as), dok je Batuk odigrao ukupno samo 16 minuta.

Kapitena Fenera nisu ispratili saigrači iz tima Sinan Guler, Bobi Dikson, Bariš Hersek i Egehan Arna, koji su reprezentaciji Turske rekli “ne“.

Oni bi u nekim drugim slučajevima bili optuženi od javnosti “kao izdajnici“, ali pošto je većina igrača iz evroligaških klubova odbila da igra u kvalifikacijama, ništa im se ne može zameriti.

Ovaj sukob između FIBA i Evrolige (EKA) nastao je zbog, sada već, čuvenih “prozora“, odnosno termina kvalifikacija za Mundobasket u Kini 2019. godine.

FIBA je ovo najavila još 2015.

Još pre dve godine FIBA je najavila strukturne promene, po kojima se Svetsko prvenstvo pomera za 2019. godinu i da se nastavlja na svake četiri godine, čime će se izbeći da budu u istom terminu kao neko drugo veliko sportsko takmičenje, poput Olimpijskih igara ili Svetskog prvenstva u fudbalu.

U septembru 2015, rečeno je da će se održavati dvogodišnje kvalifikacije za SP, u takozvanih “šest prozora“ – u novembru, februaru, junu, septembru, novembru i februaru.

Po ovome vidimo da su dve strane FIBA i Evroliga imale dve pune godine da se dogovore oko kalendara, međutim njihova nesposobnost u komuniciranju nas je dovela do ove sitaucije.

Na početku svima je bilo jasno da igrači iz NBA lige neće moći da u toku sezone napuštaju svoje klubove, ali oko Evrolige i njihovih košarkaša davno je mogao da se napravi kompromis.

Da ni EL nije naivna u ovom slučaju pokazuje nam prošla godina u kojem su uvedene velike promene u elitnom takmičenju. Promenjen je koncept (16 ekipa), uvedeno je mnogo više utakmica (30 zagarontovanih) itd, itd…

Tako da priča Bertomeua, o tome da je kalendar Evrolige oduvek ovakav i “ne pije toliko vodu“.

Koliko su dve strane tvrdoglave, pokazuje nam ova situacija u kojoj nećemo gledati najbolje evroligaške košarkaše u kvalfikacijama.

Elitno takmičenje znalo je na početku prošle i ove sezone, da reprezentacije igraju u novembru i samim tim moglo je da izađu u susret FIBA, ali i igračima.

Naravno, iz više razloga, Đordiju Bertomeuu nije palo napamet da remeti svoj kalendar i došli smo do cele ove situacije.

Dvoličnost Evrolige i FIBA pokazuje se u tome da stalno pričaju kako su im košarkaši na prvom mestu, međutim svi gledaju svoj interes, dok su igrači važni samo u rečima, dok na papiru nije tako.

FIBA potezom da osigura igrače pokušava da to malo promeni, ali to je valjda logična stvar, kojom ne bismo trebali da se divimo.

Igrači? Ko?

Najveća nepravda učinjena je prema igračima, a još veća će biti kada se završe kvalifikacije, reprezentacije plasiraju na SP, a potom dođe i do konačnih spiskova ko će na Mundobasket.

Tada ćemo doći do toga da neki “slabiji“ igrači neće ići u Kinu, iako su to zaslužili jer su oni odveli svoju državu na Svetsko prvenstvo.

Tu se će se stvoriti potpuni “haos“ jer kako u takvim situacijama da postupite ispravno. Da budemo jasni ovde uopšte ne mislimo na igrače iz NBA koji su stepenik ispred svih (Jokić, Bogdanović, Bjelica, Teodosić…).

Za ovo sigurno ne možemo da krivimo Evroligu, već samo FIBA, tako da osuda pre svega ide njima i njihovim pokušajem da kopiruju “FIFA“, što je u košarci nemoguće.

Novac igra najveću ulogu, a FIBA je u tom stanju miljama daleko od NBA, a kilometrima od Evrolige.

Takođe, ako bismo samo kritikovali organizacije, ne bismo bili 100 odsto objektivni… Igrači u Evropi bi morali da se izbore za veća prava i da se njihove reči mnogo više uvežavaju.

Čuli smo od mnogih košarkaša da ih niko nije pitao šta misle o kvalfikacijama i drugim aktuelnim stvarima. To je velika greška FIBA i Evrolige, međutim krivica pada i na njih.

Davne 1954. godine u NBA osnovana je NBPA (Asocijacija košarkaš u NBA) koja se bori za svoja prava SAD i to ne da se bori, već ništa što se tiče njih u najjačoj ligi na svetu ne može da prođe bez prisutnosti igrača.

U ovoj situaciji u Evropi, gde se sukobljavaju FIBA i EKA, radi se i te kako o košarkašima, ali oni nisu uključeni i po njihovim rečima "niko ih ne pita ništa"

ao što je rečeno i ranije u tekstu, kvalifikacije će se održavati u takozvanih “šest prozora“ – u novembru, februaru, junu, septembru, novembru i februaru.

Iz Evrope na Mundobasket plasiraće se 12 selekcija, dok će u kvalfikacijama učestvovati 32 ekipe – 24 sa Evrobasketa i osam koje su kroz pretkvalifikacije obezbedile učešće.

Kvalifikacije se sastoje od dve faze – prva sadrži osam grupa, iz kojih će tri najbolje selekcije nastaviti dalje takmičenje.

U drugu fazu se prenose bodovi i prave četiri grupe od po šest timova, a potom po najbolje tri ekipe iz svake grupe daju 12 evropskih reprezentacija koje će učestvovati na Svetskom prvenstvu.

Srbija se nalazi u grupi G sa reprezentacijama Austrije, Gruzije i Nemačke.

“Orlovi” takmičenje započinju protiv Austrije u petak, a samo tri dana kasnije igraju protiv Gruzije – oba meča u Beogradu.

Drugi prozor na programu je u februaru. Srbija će tada gostovati Nemačkoj (22.2) i Austriji (25.2).

Poslednja dva meča prve faze igraju se u junu i julu 2018. godine. Gostovanje Gruziji očekuje nas 22.6, dok 2.7. dočekujemo Nemačku u poslednjem meču grupe G.

Koga (ne)ćemo gledati u “prvom prozoru“?

Kada je reč o srpskim košarkašima, poznato je da Nikola Milutinov neće igrati, dok je još nepoznato za igrače Unikahe – Nemanju Nedovića, Dragana Milosavljevića i Dejana Muslija.

Crvena zvezda se nije oglašavala, a na širem spisku Aleksandra Đorđevića nalazi se pet igrača iz redova aktuelnog šampiona Srbija – Nemanja Dangubić, Branko Lazić, Ognjen Dobrić, Nikola Jovanović i Nikola Radičević.

Iz Partizana je tu Vanja Marinković, iz Mege Nikola Rebić, dok je mesta na širem spisku bilo i za talentovanog Aleksu Radanova (FMP). U toku današnjeg dana trebalo bi da izađe i konačan spisak, tako da će ovaj deo teksta “biti nebitan”, ali dok ne dođe važno je znati kako situacija stoji.

Ognjen Kuzmić i Nikola Kalinić su povređeni, Nedovića od starta godine ima problema sa zdravljem, dok je povredu doživeo i Vladimir Lučić.

Kada je reč o ostalim reprezentacijama, Slovenija će biti bez Luke Dončića i Entonija Rendolfa, Rusija bez Šveda, za Gruziju neće igrati Šengelija, za Letoniju Strelnijeks i Tima… U prevodu, najbolji igrači u EL neće igrati u prvom "prozoru" kvalifikacija.

Bilo kako bilo, FIBA i Evroliga još jednom su pokazali da nisu sposobni da pronađu zajednički jezik, a što je najgore, čini se da to i ne žele…

Izvor: B92
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter