Izvor:
12.05.2018 u 15:25
0

Bertomeu: Zvezda u Evroligi samo ako neko odustane!

Beograd će od 18. do 20. maja biti prestonica najbolje klupske košarke Starog kontinenta, drugi put i istoriji. Prvi put je to bio 7. aprila 1977. kada je Makabi, u direktnom okršaju, sa evropskog trona svrgnuo Vareze, u to vreme petostrukog šampiona i "večitog" učesnika finala (deset zaredom), koji se više nikad nije popeo na vrh, iako je i naredne dve sezone dolazio do odlučujućih 40 minuta.

Između Beograda 1977. i Beograda 2018. mnogo toga se promenilo u košarci. Uvedena je trojka, poluvremena su "prepolovljena" na četvrtine, jednodnevni finalni događaj dveju ekipa prerastao je u trodnevni spektakl četiri najbolja seniorska tima Evrope koji će uživo gledati 20.000 ljudi u dvorani iz koje će slika obići domove gotovo svih zemalja na planeti.

– Nemam dilemu da će predstojeći fajnal-for u Beogradu biti jedan od najboljih ikada odigranih, ako ne i najbolji – počinje priču za "Novosti" Đordi Bertomeu, predsednik i izvršni direktor Evrolige. – Na terenu, u središtu svega, nalaze se četiri neverovatna tima, koji će ponuditi najbolju košarku koju možete videti u Evropi, verovatno i na planeti. Van terena, Beograd će, siguran sam, biti savršen domaćin. Grad se već "obukao" u boje fajnal-fora, a lokalne vlasti su istinski posvećene tome da svetu pruže vrhunski događaj po najvišim standardima. Svi gosti, bilo iz regiona, Evrope ili sveta, imaće mogućnost da uživaju u košarkaškom spektaklu 24 časa dnevno u gradu koji živi i diše košarku.

Kako sada stvari stoje, sledeće godine, Srbija neće imati klub u evropskoj eliti. Postoji li bilo kakva šansa da Zvezda ipak zaigra u Evroligi od jeseni?

– Kao što znate, svih 16 licenci je podeljeno na jedan ili drugi način. Jedina šansa za Crvenu zvezdu je da bilo koji od 16 klubova napusti svoje mesto, što je trenutno malo verovatno.

Jedna od pomenutih 16 ulaznica namenjena je Budućnosti, koja je osvajanjem ABA lige stekla prvi preduslov. Ne zna se koji su ostali kriterijumi i da li će moći da ih ispuni…

– Na sastanku sa menadžmentom Budućnosti obavestili smo ih o svim zahtevima koje mora da ispuni svaki učesnik Evrolige. To je širok spektar kriterijuma, od strukture kluba, minimalnog budžeta, standarda dvorane, pravila finansijskog fer-pleja… Budućnost sada radi na tome kako bi završila registraciju za sledeću sezonu.

Partizan je tražio "vajld kartu" za drugo po važnosti takmičenje – Evrokup.

– Jadranska liga ima tri direktna mesta u Evrokupu, ali pored toga postoje najmanje dve "vajld karte" koje će biti dodeljene pošto se svi zahtevi analiziraju. Partizan bi mogao da dobije jednu od njih, ali još je rano za priču o tome.

Shodno proširenju Evrolige od sezone 2019/2020, Bajern je dobio dvogodišnju "vajld kartu". Postoji ideja i da ABA liga profitira proširenjem, odnosno da dobije još jedno mesto u Evroligi i Evrokupu.

– Plan je jasan i mi ćemo u budućnosti preduzeti različite korake. Prvi kojim se bavimo je da uključimo Francusku i povećamo prisustvo Nemačke u Evroligi. Posle toga najviši prioriteti su Velika Britanija i Evrokup. Proširenje Evrokupa i Evrolige je definitivno nešto što razmatramo za blisku budućnost – najavljuje Bertomeu.

Dok aktuelni vladar Evrope Fenerbahče, najtrofejniji klub na kontinentu Real, CSKA, kome će predstojeći fajnal-for biti 14. u poslednjih 15 godina, i najprijatnije ovosezonsko iznenađenje Žalgiris u "Štark areni" budu odlučivali o šampionu, osam najtalentovanijih juniorskih ekipa će se u dvorani "Aleksandar Nikolić", kroz završni "Adidas turnir sledeće generacije" (ANGT), boriti za pehar Evrolige.

– Mnogi posetioci naših kvalifikacionih turnira bili su iznenađeni kvalitetom timova i igrača koji su na samo korak do igranja na vrhunskom profesionalnom nivou, a neki od tih momaka će u budućnosti postati velike zvezde, što nas uči i istorija ovog turnira. Ranijih sezona na ANGT su igrali sadašnje i bivše velike zvezde Evrolige Luka Dončić, Miloš Teodosić, Luiđi Datome, Dario Šarić, Tomas Ertel, Bogdan Bogdanović, Edgaras Ulanovas… Iskreno, prava je privilegija da neke nove zvezde vidite u juniorskom dobu završio je prvi čovek Evrolige.

Postoje nagađanja da bi Moskva mogla da dobije domaćinstvo fajnal-fora 2019.

– Moskva je već dugo kandidat, ali smo uvek govorili da nije jedina. U ovom trenutku verovatno nisu favoriti u trci za 2019. Nadamo se da ćemo pre leta objaviti imena organizatora fajnal-fora za 2019. i 2020. godinu.

novosti.rs
Foto: wikipedia, euroleague.net

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter