Izvor:
04.11.2016 u 01:03
0

Preko koze do titule: Kako je skinuto sportsko prokletstvo dugo 108 godina!

Posle čak 108 godina čekanja, ekipa Čikago Kabsa osvojila je titulu bejzbol prvaka SAD, savladavši u majstorici MLB finala Klivlend Indijanse sa 8:7, za konačnih 4:3 u pobedama.

Poslednji put "mladunci medveda" bili su prvaci 1908. godine, kada su odbranili titulu iz prethodne sezone. To su im bile dve jedine u bogatoj istoriji kluba, protkanoj dugogodišnjom pričom o prokletstvu zbog jedne – koze.

Ova priča zapravo počinje u jesen 1945. kada je lokalni Grk, i veliki navijač Kabsa, Vilijam Sijanis, kao gazda "Bili koza taverne" kupio dve karte za finale sa Detroitom. Igralo se na četiri pobede, a Čikago je imao 2:1 u svoju korist i bio na korak od prve titule posle 37 godina. Međutim, "Bili koza" je na stadion poveo – pravu kozu. Tačnije, jarca Marfija. Nisu ga pustili.

– E, pa kad je tako, Kabsi više neće osetiti slast trijumfa. Neće ni igrati u finalu dok ne pustite kozu na Vrigli fild – rekao Bili,

I, prokletstvo je stupilo na snagu.

Godine su prolazile. Decenije. Ostatak lige zvao je Čikago Kabse malo drugačije, "svima dragi gubitnici", jer šta god radili – prokletstvo Kabsa je ostajalo na snazi. Čak je i Sijanisov mlađi rođak Sem stvarno dovodio kozu na stadion, 1984, 1989, 1994. i 1998, ali sve što se "uspelo" bilo je da se zaustavi neka crna serija, ili pobedi u nekom nezgodnom duelu. "Svetska serija", što je malo prepotentan, ali jedini zvanični naziv za finale bejzbol prvenstva SAD, ostala je san mnogih generacija navijača Kabsa.

Pokušavali su navijači da prokletstvo skinu tako što su sa kozama odlazili pred stadion rivala, pa tamo konstatovali da im nije dozvoljen pristup i da je sada "prokletstvo dobilo povratni udarac", ali, uzalud. Čak su našli i sveštenike raznih veroispovesti koji su bili voljni da osvećenom vodicom poprskaju stadion kako bi one reči grka Sijanisa "prestale da važe", no i taj pokušaj nije uspeo.

Ali… Prokletstvo je opstajalo.

A onda, 108 godinu otkako je ono nastalo, desilo se pravo malo čudo.

Čikago Kabsi su konačno izborili ulazak u "Svetsku seriju", a u finalu su savladali Klivlend sa 4:3.

Na ulicama grada Čikaga bilo je 30.000 ljudi, nikakvih nereda nije bilo, pa je privedeno samo šest osoba, od kojih su dvoje preterali sa pićem, dvoje je palilo baklje, a dvoje se popelo na saobraćajne znake.

Blic.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter