parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

Nađa Higl ljuta na svoj grad: Odrekla se priznanja počasni građanin Pančeva!

Šampionka u plivanju Nađa Higl odrekla se priznanja "počasni građanin Pančeva", koju je dobila zbog uspeha na svetskom prvenstvu u Rimu 2009.

Kako navodi, jedan od razloga je i to što nije u mogućnosti da otvori sopstvenu školu plivanja u rodnom gradu.

"Verujem da imam mnogo toga da pružim. Na ulici me svi pitaju kada ću početi sa školom plivanja, ali ih usmerim da to pitanje postave nadležnim organima u Pančevu. Nerazumevanje je nerazumevanje, razlika ne postoji. Ne znam zašto je podrška uvek uslovljena. Zbog nerazumevanja i odsustva podrške, mislim da je najbolje da se odreknem ovog 'priznanja' jer je besmisleno. Ona treba da označava da sam ja u ovom gradu uvek dobrodošla i da će svaki moj pokušaj da uložim svoje znanje i iskustvo, biti prepoznat i podržan. Konstantnim odsustvom podrške ja mogu samo da konstatujem da nisam ovde dobrodošla i prinuđena sam da se te 'nagrade'odreknem", rekla je Nađa Higl u intervjuu za pančevački portal 013.info. 

Ona je u tekstu nedavno objavljenom na svom blogu najavila ovaj potez uz opasku da je Pančevo po svemu sudeći krcato prvacima sveta u plivanju pa za sve njih nema mesta na jednom pančevačkom bazenu. 

"Očigledno je da su svi kompetentniji od mene da prenose iskustvo i znanje. Zašto se onda Pančevo vezuje za moje ime i zašto na ulazu u opštinsku zgradu stoji pano s mojim likom? Sa kojim pravom se ovaj grad ponosi sa mnom, a ne pruža mi nikakvu šansu da nešto u njemu radim? Koje je moje pravo i koje je uopšte značenje počasnog građanina grada Pančeva? Odgovore na ova pitanja nemam i čini mi se da za mene u ovom gradu nikada neće biti mesta. Stoga se moram i odreći te famozne titule počasnog građanina Pančeva, jer ne vidim svrhu da sam počasna građanka u gradu u kome nema mesta za mene", napisala je Higl na svom blogu. 

Dodaje da je svetski prvak u njenom slučaju precenjena titula. 

Sugrađanima je poručila da odgovore na pitanja zašto nema njene škole plivanja u Pančevu potraže od gradskih vlasti i Ministarstva za sport. 

"Niti jedni niti drugi nisu mi pružili podršku ni šansu da nešto uradim", istakla je Higl. 

Nađa Higl je u istoriju srpskog sporta ušla 31. jula 2009. godine kao prva žena iz Srbije koja je postala svetska prvakinja u plivanju, a zlato je osvojila u disciplini 200 metara prsno. 

Majka je dvoje dece. Bila je članica Demokratske stranke, ali je partiju napustila i u lokalnom parlamentu postala samostalna odbornica. Redovno piše blog, u kom se bavi društveno-političkim, ali i ličnim temama. 

"Ne očekujem da me svi vole, ali verujem da u Pančevu ima veliki broj ljudi kojima sam interesantna i koji me cene i poštuju. Predstavljanje građana u Skupštini je besmisleno ako se svaki predlog koji nije u skladu sa mišljenjem vladajuće većine odbacuje i pre nego što je predstavljen. Zato građane ovog grada i zemlje predstavljam na blogu jer tamo nema cenzure i dostupno je svima da pročitaju i informišu se. Predstavljam ih svakim svojim pojavljivanjem u javnosti i pristojnim i smernim ponašanjem. Kao javna ličnost osećam odgovornost, jer deci su u današnje vreme neophodni normalni uzori", navela je Nađa Higl za 013.info.

 

b92.net
Foto: Twitter/Sportnetwork011, Facebook/nadja higl

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost