Izvor:
27.01.2018 u 22:30
0

Karolina uzela krunu u Melburnu i sela na tron!

Karolina Voznjacki osvojila je prvi Grend Slem u karijeri pošto je u velikom finalu Australijan Opena savladala Simonu Halep – 7:6(2), 3:6, 6:4!

Karolina je postala prva Dankinja osvajačica nekog od četiri najveća turnira, a ujedno se i vratila na prvo mesto WTA liste posle šest godina, upravo umesto Rumunke.

Finalni spektakl trajao je gotovo tri časa (2:53), Voznjacki je bolje počela i posle ispuštenog brejka stigla do prednosti u setovima kroz taj-brejk, ali je onda neverovatno borbena Halep, kroz vrtoglavicu i grčeve, uspela da odbije sve napade protivnice i da brejkom u osmom gemu drugog dela meča najavi još veću dramu.

Videli smo nekoliko spektakularnih poena, ogromnu i iznurujuću borbu na obe strane, što je dovelo da festivala brejkova u odlučujućem delu susreta.

Karolina nije uspela da sačuva rana dva brejka, odnosno Simona je pronalazila način da joj odgovori i zatim stigne do totalnog preokreta, ali je maraton u polufinalu sa Anđelik Kerber ipak ostavio previše traga na njeno fizičko stanje.

Voznjacki se maksimalno fokusirana vratila na teren, posle kraćeg medicinskog tajm-auta i za nju, i ponovo u potpunosti preuzela kontrolu na terenu i zasluženo uspela da stigne do svog prvog trofeja na nekog od četiri najveća turnira iz trećeg pokušaja, dok će Simona morati da sačeka barem četvrtu priliku.

Pobednici će pripasti i 3.200.000 evra, dok će poražena morati da se 'zadovolji' sa duplo manjom sumom.

Rumunka u naredna dva servis gema nije izgubila ni poen, ali je Dankinja, isto tako, veoma lako uspevala da čuva stečenu prednost, pa je došla u situaciju da svojim servisima potvrdi bolju igru (5:3).

Međutim, onda se dogodilo nešto toliko specifično za ženski tenis – Karolina je izgubila tri poena u nizu, uspela je da se izvuče u prva dva navrata, ali je prilikom treće brejk lopte poslala lopticu u aut za nastavak borbe u prvom delu duela.


Delovalo je da će Voznjacki po ko zna koji put u karijeri ispustiti stečeno vođstvo i tako sebe dovesti u nezavidnu situaciju, ali ovoga puta to ipak nije dozvolila.

Na početku taj-brejka zaigrala je isto kao i na startu meča, vraćala je gotovo svaku lopticu i na kraju potpuno zasluženo stigla do toliko željenog vođstva – 7:6(2).

Početak drugog seta obeležila su dva poprilično rutinska gema na obe strane, ali je onda usledila velika borba na servis Halep.

Videlo se da nešto nije u redu sa Rumunkom, koja je tek posle spasene nove četiri brejk šanse uspela da osvoji svoj drugi gem, da bi se pretpostavke ispostavile kao tačne kada je desetak minuta kasnije pokazala ka štabu da nije u stanju da igra, zbog vrućine i velike vlažnosti.

Pošto je povela sa 3:2 zatražila je medicinski tajm-aut, a naš Nikola Đukić javio je da su joj lekari izmerili pritisak i da ima problema sa održavanjem ravnoteže.

Ipak, pauza i tretman odmah su dali rezultata, pa je period ošamućenosti ubrzo nestao, a Simona uspela da se vrati u malopređašnji ritam, odnosno da održava igru 'gem za gem' (3:4).

U trenucima kada se javio i problem sa nogom, najverovatnije u vidu grča, Halep je pokazala zašto je smatraju jednom od najspremnijih i najborbenijih igračica. Napadala je prve servise rivalke i došla do dve vezane prilike da dođe do iznenađujućeg brejka, što i čini već iz prve prilike, a potom i uvodi meč u treći, odlučujući set – 6:3!

Karolina je start poslednjeg dela igre otvorila na isti način kao i meč – povela je, a zatim još jednom agresivnim pristupom stvorila šansu za brejk, koju ni ovoga puta ne propušta (2:0).

Imala je momentum na svojoj strani, ali je neumorna Rumunka imala drugačije planove, kada dolazi do najveće borbe, posle gotovo dva i po časa borbe.

Obe igračice 'pustile' su ruku, igralo se snažno i sa dosta rizika, a takav pristup doneo nam je četiri brejka u nizu. Voznjacki u dva navrata nije uspela da sačuva možda i odlučujuću prednost, pre nego što je Simona sigurnim servisima prekinula seriju brejkova (3:3).

Čekao se odgovor Karoline, ali je usledio još jedan brejk Halep, koja u potpunosti preokreće situaciju u svoju korist i dolazi na svega osam poena do prve Grend Slem titule.

Međutim, ženski tenis ne bi bio to što jeste da kraj nije došao sa spektakularnim preokretom. Karolina je najpre, posle kraćeg medicinskog tajm-auta, uspela odmah da odgovori, za šesti brejk brejk u nizu, a onda, posle uspešne serije za 5:4, kroz nekoliko sjajnih poena naterala protivnicu na grešku vrednu toliko željenog trofeja – 6:4!

B92
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter