Izvor:
12.09.2018 u 10:00
0

Avion uklonjen sa piste, aerodrom „Nikola Tesla“ ponovo u funkciji! (VIDEO)

Aerodrom "Nikola Tesla" otvoren je za saobraćaj, što je prethodno i najavio generalni direktor aerodroma Saša Vlaisavljević, a počelo je i ukrcavanje putnika.

On je nešto ranije na konferenciji za štampu rekao da je avion koji je blokirao pistu uklonjen, i da će aerodrom za saobraćaj biti otvoren za pet do deset minuta.

Beogradski aerodrom "Nikola Tesla" zatvoren je jutros nakon što je avion egipatske kompanije "Idžipt er", koji je bez putnika rano jutros sleteo na aerodrom, ostao na pisti usled tehničkih problema.

Na Aerodrom "Nikola Tesla" od sada pa nadalje bezbedno poleću i sleću avioni, rekao je Vlaisavljević.

"Odlična je vest da pista nije oštećena. Bezbednost je za nas na prvom mestu bez obzira na komercijalni aspekt", napomenuo Vlaisavljević.

Kako je rekao, sve tehničke informacije vezane za incident će biti naknadno dostupne.

"Ono što je najvažnije u ovom trenutku, beogradski aerodrom je otvoren za pet do deset minuta. Očekujem da sutrašnji saobraćaj krene normalno".

Kaže da svaka kompanija ima svoj red letenja i da se drugačije ponaša u ovakvim situacijama.

Vlaisavljević je rekao da naša nacionalna avio-kompanija nosi 45 do 50 procenata saobraćaja na "Tesli".

Strane kompanije su odložile neke letove, a svaka kompanija, odnosno, njihovi operativni centri ponaosob rešavaju ovakve situacije.

"Suština je da smo pre sredine dana uspeli da idemo prema normali, bez posledica po ljudstvo, a po sredstva jako malo posledica" dodao je Vlaisavljević.

Kazao je da je u ovom trenutku kapacitet Niškog aerodroma popunjen i da su sve nadležne službe radile kao tim.

Avioni kompanije Er Srbija ovog jutra nisu poleteli ka 15 destinacija, a avioni koji su sa evropskih i severnoameričkih destinacija leteli ka Beogradu preusmereni su na aerodrome u Nišu, Temišvaru, Sofiji i Zagrebu.

Vazduhoplov egipatske kompanije ostao je rano jutros oko četiri časa na sredini poletno-sletne staze usled tehničkih problema kada su otkazali svi točkovi na stajnom trapu, a poletanja ni sletanja aviona na "Tesli" nije bilo dok se avion "Idžipt era" nije uklonio.

Sve dežurne ekipe beogradskog aerodroma reagovale su prema utvrđenim procedurama, rečeno je na Aerodromu "Nikola Tesla".

"Težak dan za sve nas koji se bavimo vazduhoplovstvom neše zemlje. Jutros u 4.11 imali smo vanredno sletanje aviona tipa Boing 737-800 egipatske kompanije Idžipt er. Avion je bio prazan, a za saobraćaj je zakupljen komercijalno.Tehnički problem je u pitanju, blokada stajnog trapa, odnosno, kočnica, što je dalje izazvalo oštećenje svih guma na točkovima aviona".

Vlaisavljević se zahvalio svima koji su učestvovali u uklanjanju aviona i radu na normalizaciji vazdušnog saobraćaja, JAT tehnici, državnim organima i operativcima sa aerodroma "Tesla".

"Uspeli smo u rekordnom roku da ovaj izuzetno težak kvar saniramo".

Avion je izguran sa poletno sletne staze i nalazi se u JAT tehnici, rekao je direktor Aerodroma.

Za danas je, kaže Vlaisavljević, planirano 180 operacija u redovnom i čarter saobraćaju, a pet prepodnevnih letova je otkazano.

Otkazani su letovi kompanija "Beč Austrijan", "Istambul Turkiš", "Cirih Svis", "Viz er" za Dortmund i Maltu.

Navodi da 20 letova u odlasku kasni, 14 kasni u dolasku, a osam letova je preusmereno na druge aerodrome.

U Niš je preusmereno četiri aviona nacionalne avio-kompanije Er Srbija, u Temišvar dva aviona, jedan u Sofiju, avion iz NJu Jorka je sleteo u Zagreb i očekuje se da iz hrvatske prestonice krene za Beograd.

"Sve ekipe Beogradskog aerodroma reagovale su prema utvrđenim procedurama", podvukao je Vlaisavljević.

tanjug.rs
Foto: tanjug/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter