Izvor:
29.10.2019 u 11:08
0

NAJAVLJEN KRAJ RADOVA: Rekonstrukcija KBC ZEMUN i dečje klinike TIRŠOVA bliži se kraju!

Rekonstrukcija KBC Zemun i unutrašnji radovi u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj biće završeni do kraja godine, najavio je direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević.

On je naglasio da je u toku pedesetak projekata širom zemlje u oblasti zdravstva, obrazovanja, socijalne zaštite – od najmanjih seoskih škola, ambulanti, vrtića, gerontoloških i centara za brigu o deci, do velikih ustanova. U narednoj godini, naglašava, krenuće radovi za još stotinak projekata, a jedan od najvećih je početak izgradnje Tiršove 2.

Blagojević kaže da je u KBC Zemun rađena potpuna rekonstrukcija i opremanje tri objekta – Poliklinika, Neurologija i Pedijatrija, koji su bili u veoma lošem stanju i potpuno devastirani, posebno Odeljenje pedijatrije i da je u obnovu uloženo tri miliona evra.

– Nismo se bavili samo zamenom polupanih prozora ili krova koji prokišnjava, već smo radili na unapređenju funkcionalnosti objekata. Radi se najmodernija protivpožarna zaštita, radimo na energetskoj efikasnosti što znači da će svaki taj objekat vremenom sam sebe isplatiti, kroz uštede koje će biti ostvarene u potrošnji energije- , naglasio je Blagojević.

Podseća da je na zgradi Univerzitetske bolnice u Tiršovoj završena obnova fasade, da je jedno krilo zgrade već pušteno u rad, a da će do kraja godine biti završeni unutrašnji radovi u drugom krilu zgrade.

– Deca imaju pravo da se leče u pristojnom ambijentu, ali i lekari da rade u pristojnim uslovima – , naveo je on i dodao da je za Tiršovi nabavljena oprema u vrednosti od šest miliona evra koja je već u upotrebi, a da je vrednost unutrašnjih radova bila oko milion i po evra.

Izgradnja Tiršove 2 planirano je da počne sledeće godine, a u zgradu od 30.000 kvadratnih metara biće uloženo oko 50 miliona evra. Navodi da taj projekat nije važan samo za Beograd i Srbiju, već da ima regionalni značaj jer se u tu zdravstvennu ustanovu na lečenje upućuju deca iz zemalja iz našeg okruženja.

Osim Tiršove novi izgled dobiće i druga velika zdravstvena ustanova u kojoj se leče deca – Institut za majku i dete. U toku je projektovanje rekonstrukcije Instituta, a planirano je da radovi počnu u prvom kvartalu naredne godine. Samo u prvoj fazi, koja podrazumeva obnovu fasade, krova, zamenu prozora.. biće utrošeno oko osam miliona evra.

Blagojević ističe da će do kraja godine biti potpisan ugovor za izgradnju KC Vojvodina, a da će početkom naredne godine krenuti radovi na izgradnji objekta čija je vrednost bez opremanja oko 35 miliona evra.

– Puno je projekata koji su završeni, ali je još više onih projekata koji se spremaju i gde realizacija treba da krene. Priprema projekata traje dugo jer se radi o potpunoj rekonstrukciji- naveo je Blagojević.

Očekuje da će ugovor za rekonstrukciju KC Kragujevac biti potpisan do kraja naredne godine. U toku je izbor projektanta, koji bi trebao posao projektovanja da završi do kraja.

U toku su radovi na izgradnji Dedinja 2, to je projekat koji je počeo da se realizuje tokom leta ove godine. Izgradnja je planirano da traje dve godine, a Blagojević kaže da trenutno sve ide "planiranom dinamikom".

Napominje da se često tokom realizacije posla nailazi na probleme, koji traže novi pristup, izmene u projektno tehničkoj dokumentaciji od čega zavisi da li će objekat biti završen na vreme ili će biti kašnjenja, te da su predstavnici Kancelarije stalno na terenu.

– Važno je da investitor bude uključen u realizaciju projekta, a ne da gradilište posećuje s vremena na vreme, jer tako ne može na pravi način da sagleda situaciju o stanju na terenu. Čak i kada bude problema, mi ih rešavamo na licu mesta na efikasan način kako bi sprečili svako kašnjenje- naglasi je on.

Novu zgradu dobiće i porodilište "Narodni front". Novi objekat gradiće se na Bežanijskoj kosi, a čeka se da Grad usvoji plan detaljne regulacije, nakon čega može da se uđe u pripremu projekta.

– Radovi bi mogli da krenu do kraja naredne godine. Puno vremena je bilo potrebno da bi došli u ovu fazu u kojoj je plan detaljne regulacije spreman na usvajanje.Često kada su takvi kompleksni infrastrukturni projekti u pitanju priprema ume da traje duže nego izvođenje radova- zaključio je on.

tanjug.rs
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter