Unuk Dimitrija Tucovića besan na gradske vlasti: Bista je uklonjena nedostojanstveno!

Povodom uklanjanja spomenika Dimitriju Tucoviću sa Slavije i izmeštanja njegovih posmrtnih ostataka na Novo groblje, unuk ovog političara, novinara i borca za radnička prava, Miloš Tucović ocenio je da to što je učinjeno nije urađeno na dostojanstven način.

"Krišom, bez ikakve najave, iako smo zahtevali da nas obaveste, uklonjena je bista Dimitrija Tucovića, kao da tu nikada nije ni bila. Zar se tako pomera bista srpskog velikana, dok Beograd spava? Policija je došla da celu stvar obezbeđuje, samo ne znam od koga? Od nas, njegove porodice i građana koji poštuju njegovo delo", rekao je Tucović za list Danas.

Naglasio je da oni koji su obavili ovaj posao nisu imali volje da to urade na dostojanstven način.

"Nema razloga da to bude krišom. Gradskim vlastima nije problem da zatvore ulice usred radne nedelje kad dolazi neki strani zvaničnik, ali zato nisu našli za shodno da omoguće građanima i poštovaocima da isprate jednog od najvećih ljudi u istoriji Srbije", rekao je Tucović.

On je dodao da je slao dopise nadležnim institucijama i molio ih da ga ne premeštaju, jer jedna takva istorijska ličnost nije to zaslužila.

Po njegovim rečima, članovi Udruženja Užičana tražili su da posmrtni ostaci i bista, poštujući odgovarajuću proceduru, budu premešteni u Užice o njihovom trošku, kako bi bili sahranjeni u njegovom rodnom selu Dostinju.

Nadležni su, međutim, ostali gluvi na njihov zahtev i Dimitrije Tucović će biti premešten u Aleju velikana u Beogradu.

 

N1
Foto: Zoran Žestić

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Petak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Vruća stolica
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro