Izvor:
03.08.2017 u 13:50
0

KRITIČNA SITUACIJA U BEOGRADU: Dok jedni bahato troše vodu i zalivaju bašte, drugi je uopšte nemaju!

Zbog prekomernog zalivanja bašta i rashlađivanja bašta u Barajevu, nestašicu vode osećaju na Banovom brdu i Žarkovu. Restrikcija za sada nema, ali je situacija ozbiljna.

U prethodnom periodu, sa povećanjem temperatura, JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" je stalnim merenjima na vodovodnom distributivnom sistemu registrovalo od tri do šest puta uvećanu u rubnim delovima grada, što ukazuje na nenamensku potrošnju vode, a pritom izaziva probleme stanovnicima koji su bliži centru.

Zbog prekomernog zalivanja bašta i rashlađivanja bašta u Barajevu, nestašicu vode osećaju na Banovom brdu i Žarkovu. Restrikcija za sada nema, ali je situacija ozbiljna.

– Apelujemo na sve sugrađane da savesnim i odgovornim odnosom, racionalno i namenski koriste vodu iz gradskog vodovoda. Na taj način biće omogućeno da svi Beograđani imaju dovoljno vode, kao i da se očuva sistem vodosnabdevanja. Građani moraju da shvate ozbiljnost situacije, inače ćemo biti prinuđeni na restrikcije – kažu iz Vodovoda.

Ova odluka bi možda i odgovarala stanovnicima Julinog brda.

– Pre neki dan sam došla u situaciju da mi voda nestane tokom kupanja. Već neko vreme kada se temperatura pređe 30 stepeni, voda nam odjednom nestane na dva sata. I kada stigne jedva mogu čašu da napunim koliko je slab pritisak – kaže Marija Ž. iz čukaričke opštine.

– Banovo brdo, Žarkovo, Bele vode i Julino brdo su vrhovi prve visinske zone pritiska i tamo voda najteže dolazi, a treba uzeti u obzir da neke cevi prolaze kroz rubne delove grada i kroz centar. Tako da nesavesni građani Barajeva ugrožavaju vodosnabdevanje stanara ovih naselja – pojasnili su u Vodovodu.

Podsećamo da se voda iz sistema beogradskog vodovoda, na osnovu gradske Odluke o prečišćavanju i distribuciji vode, može koristiti za piće, pripremanje hrane, kao i održavanje lične i higijene domaćinstva.

Iz Vodovoda pozivaju Beograđane da pokažu odgovornost i uzdrže se od nenamenske potrošnje pijaće vode.

Aktivnosti kao što su navodnjavanje poljoprivrednih površina, zalivanje zelenih površina, punjenje individualnih rezervoara, bunara i bazena, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranje vozila, zloupotreba hidranata, predstavljaju nenamensku i neracionalnu potrošnju vode za piće.

Telegraf
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter