Izvor:
16.10.2017 u 19:42
0

I OVE JESENI STVARAJU NEPRIJATNOST: Prestonicu preplivala najezda SMRDIBUBA!

Smrdibube na klupama, stolicama u kafićima, na licu, u kosi… Čini se da se Beograđani ovih dana ne mogu odbraniti od dosadnih insekata, a prava najezda je na Adi Ciganliji.

Smrdibube i ove jeseni stvaraju neprijatnosti Beograđanima, a kako objašnjava profesor Biološkog fakulteta Aleksandar Ćetković, one bi sa prvim hladnim vremenom trebalo da se primire, ali u toplini stanova.

– Smrdibubama sada unutrašnji ciklus govori da je vreme da se spremaju za zimski san, kada one ulaze u stanove i traže rupe u kojima će prezimiti. Međutim, pošto još uvek nije hladno vreme, one izlaze i možemo ih videti napolju, ali to će za manje od mesec dana verovatno prestati – priča profesor Ćetković.

Iako velike, smrdibube se pakuju za hibernaciju i u jako malim pukotinama.

– One idu dosta prema gornjim spratovima i tavanima, ulaze u šupljine gde mogu da se uspavaju i one će do proleća ostati tamo. One će se tada razići i otići u prirodu, neke će i uginuti, a onda sve ponovo u krug – kaže profesor.

Prema njegovim rečima, ovi insekti su poslednjih godina uobičajena pojava i one se teško mogu suzbiti.

– Čini mi se da ih je prošle godine bilo najviše, a njihov broj, odnosno preživljavanje, varira iz godine u godinu. One nisu opasne, ne ujedaju, samo su neprijatne. Teško ih je suzbiti jer će uvek doći druge, tako da je to samo trošenje para i nepotrebno trovanje – ističe profesor Ćetković.

Tako su se lane najviše žalili stanari u okolini Šumica, na Adi Ciganliji, ali i u Borči i Pančevu, gde su se mogle videti svuda – na bilbordima, stajalištima, ali i ljudima.

Kako rešenje za ove štetočine još nije pronađeno i kod nas ne postoje službe obučene baš za to, najpametnije je da rupice i šupljine u stanu popunite pre njihovog dolaska.

Iako ovi insekti iz porodice stenica nisu opasni, treba povesti računa i potruditi se da ih ne uznemirite, jer u tom slučaju ispuštaju jak, neprijatan miris.

Izvor: Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter