Izvor:
11.11.2017 u 14:34
0

HIPODROM BEOGRAD: Staze nisu rekonstruisane više od decenije!

Zbog lošeg stanja hipodroma, povrede konja su sve češće, a entuzijasti iz Udruženja ljubitelja Beogradskog hipodroma smatraju da ovaj ponos Beograda može i mora da bude u boljem izdanju.

SA takmičenjem "Kostolac", održanim krajem septembra na Beogradskom hipodromu, zvanično je stavljena tačka na ovogodišnju skromnu trkačku sezonu. Entuzijasti iz Udruženja ljubitelja Beogradskog hipodroma, zahvaljujući kojima se i čuo topot konja na Carevoj ćupriji, sada sumiraju utiske. Osećaj ponosa zbog sačuvane vekovne tradicije, međutim, kvare im povrede životinja, koje su učestalije nego ikada i to zbog loših staza!

Prema rečima Aleksandra Radovanovića, osnivača Udruženja i vlasnika dva galopera, konjička arena mora biti mnogo bolja, odnosno idealna. Nekada se Beograd njome hvalio, a sada životinje na njoj završavaju karijeru zbog povreda.

– Procenat ozleda konja veći je ove sezone nego ranijih godina – kaže nam Radovanović. – Staze nisu ni na minimumu da bi se koristile za sportske aktivnosti. One su neravne, pune rupa, kamenja i grančica, koje niko ne čisti.

Platno postavljeno između zemlje i peska, čija je uloga da pokupi višak vlage, viri na površini gotovo na svakom metru. Kojekakvi otpaci uronili su u peskovitu oblogu, a travnate površine odavno nisu pokošene. Da je situacija na Hipodromu alarmanta kada je reč o bezbednosti, svedoči i stručnjak Božidar Miloradović – trener kasača i vozač kola.

– Staze nisu rekonstruisane više od decenije. Galopske staze su duboke i neravne, kasačke tvrde. Najčešće su povrede tetiva i zglobova konja i sa time smo se suočavali tokom priprema za trke. Za vreme takmičarskih dana jednom je pukla plećka, a od toga goreg nema – objašnjava nam Miloradović.

Iako su zadovoljni što su samostalno pronašli sponzore i kompletno isplatili pobednike trka, Udruženje ljubitelja Beogradskog hipodroma poraženo je činjenicom da nadležno javno preduzeće "Hipodrom Beograd", kako tvrde, ne čini ništa da konjički sport "vrati u život".

– Hipodrom propada zbog sitnih interesa. Objekat je dostupan "divljim" školama jahanja, a ugostiteljski objekti iznajmljuju se u privatne svrhe – ističe Radovanović. – Preduzeće ne doprinosi poboljšanju nimalo, rukovodstvo ne pronalazi rešenja za probleme niti ima predloge. Delatnost im je organizovanje trka, a ni to ih ne interesuje. Da je tradicija prekinuta ove godine, svaka naredna sezona bila bi upitna. To nije smelo da se dogodi.

Ipak, deo problema na plećima je i saveza galopera, kasača i preponaša.

– Na čelu saveza ostao je stari kadar, koji se ne prilagođava današnjici – zaključuje Radovanović.

BEZ TRKE GRADA I OPŠTINE ČUKARICA

JP "Hipodrom Beograd" ove godine nije konkurisalo za novčana sredstva za održavanje tradicionalnih trka pod sponzorstvom Opštine Čukarica i grada Beograda. Ovu informaciju potvrdili su nam iz Opštine.

– Ukoliko nam se preduzeće obrati sa zahtevom za podršku u narednoj godini, mi ćemo se rado odazvati – naglasili su čelnici lokalne samouprave.

Inače, odgovore iz Hipodroma o daljim planovima za predstojeću sezonu.

NOĆU VOZE MOTORE

BUDUĆI da se kapije Hipodroma nikada ne zaključavaju, ulaz je dostupan svima. Malobrojni posetioci neretko šetaju stazom tokom treninga, što ometa dresere i džokeje. Upad pasa lutalica još je opasniji!

– Konji su veoma plašljive životinje. Psi ih jure i idu im pravo pod noge, što takođe dovodi do pada i povreda. Da vam ne pričam šta se ovde noću dešava… Stazom divljaju motociklisti – svedoči trener Božidar Miloradović.

Izvor: Večernje Novosti
Foto: instagram/abruzzl

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter