Izvor:
19.11.2017 u 02:01
0

NOVI IZGLED SLAVIJE: Sa rekonsrukcijom saobraćajnice stigla i nova pravila za vozače!

Slavija je dobila novi izgled, ali i pravila – vozači sada moraju da se kreću iscrtanim trakama, a ne kao pre rekonstrukcije, pošto pravilo "ko je unutar kružnog toka, ima prednost" ne postoji prilikom isključenja.

Bez obzira na novu horizontalnu signalizaciju na kružnom toku na Slaviji, mnogi vozači već dva dana i dalje voze po starim navikama pa, recimo, presecaju sve tri isprekidane kolovozne trake ne bi li što pre izašli iz kruga. Tako oni koji, na primer, žele da iz Kralja Milana idu u Bulevar oslobođenja hvataju praktično dijagonalu preko sve tri trake misleći da imaju pravo prvenstva i nad vozačima koji su im s desne strane, u spoljnoj traci kružnog toka. U saobraćajnoj policiji upozoravaju da takozvano pravilo kružnog toka, kakvo poznaje većina vozača u Beogradu, ne postoji prilikom isključenja već samo uključenja!

Prema prvoj opciji, može da uđe u spoljnu desnu traku, prođe skretanje za Nemanjinu i onda izađe u Bulevar. Prema drugoj, može da uđe u srednju traku kada je slobodna i vozi njom sve dok se ne oslobodi spoljna, desna traka kako bi izašao u Bulevar – objašnjavaju u saobraćajnoj policiji.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović smatra da bi zbog obeleženih traka Grad Beograd trebalo da napravi flajere ili video-zapis sa pravilima ponašanja u kružnom toku.

To bi trebalo da bude svojevrsna mini-edukativna kampanja. Vozači i dalje voze po starom na Slaviji, ne mare za trake, pa postoji velika opasnost da imamo veliki broj manjih saobraćajnih udesa svakog dana – ističe Okanović.

Deligradskoj okrenuti smer nagore

Bez obzira na novu signalizaciju, gužve na Slaviji su i dalje učestale.

Da bi kružni tok optimalno funkcionisao, kapacitet ulaza mora da bude manji od kapaciteta izlaza. Rešenje za to je da jednosmerna Deligradska ulica bude usmerena ka bolnicama, a ne kao što je sad ka kružnom toku, jer ga tako previše puni i stvaraju se gužve – naglašava saobraćajni inženjer Vladimir Simidžija.

Blic.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter