Izvor:
17.12.2017 u 23:52
0

BOŽIĆNO SEOCE KOD HRAMA: Manifestacija koja će ulepšati praznike a lomiće se i česnica!

Manifestacija "Božićno seoce kod Hrama" u okviru koje je za posetioce pripremljen bogat program biće održana na platou ispred Hrama Svetog Save u Beogradu od 4. do 28. januara sledeće godine, najavljeno je na današnjoj konferenciji koja je održana u kripti tog Hrama.

Tokom manifestacije posetioci će imati priliku da uživaju u nastupima dečjih i crkvenih horova, da se provozaju fijakerom oko samog hrama, da u drvenim kućicama pronađu različite poklone, rukotovorine, suvenire, ukrase, tradicionalne specijalitete i prisustvuju mnogim drugim aktivnostima.

Manifestaciju će otvoriti patrijarh srpski Irinej koji će deci podeliti paketiće, a program prvog dana manifestacije će se nastaviti od 18 sati nastupima dečjeg hora "Rastko", kvarteta "Sveti Roman" i etno grupe "Trag".

Na sam dan Božića prvi put će lomljenje česnice biti održano na platou ispred Hrama Svetog Save, u organizaciji Unije pekara, sa početkom u 12 sati.

Doček Pravoslavne Nove godine biće obeležen muzičkim programom i vatrometom.

Tokom manifestacije nastupiće veliki broj poznatih muzičkih izvođača kao što su Sergej Ćetković, Aleksandra Radović, Jelena Tomašević, Lena Kovačević, Dušan Svilar, grupa "Neverne bebe" i drugi.

Pored muzičkog programa posetioci će imati priliku i da pogledaju različite pozorišne predstave, izložbe i filmove.

Gradski menadžer Goran Vesić je rekao da se ta manifestacija ove godine održava po prvi put i izrazio uverenje da će postati tradicionalna.

Hram Svetog Save treba da postane mesto gde će se tokom januara okupljati Beograđani, a posebno deca. Za nas je taj Hram važan, ne samo iz verskih razloga, već zato što je to, osim Kalemegdana i Skadarlije, najposećenije mesto kada su u pitanju strani turisti u Beogradu – istakao je Vesić.

On je rekao da je veliki broj programa namenjen deci i zahvalio svima koji su učestvovali u organizaciji manifestacije.

– Do sada smo obeležavali Srpsku Novu godinu vatrometom. To je lepo i to ćemo nastaviti, ali to nije dovoljno.

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović je rekao da je "Božićno seoce kod Hrama" deo novogodišnje manifestacije "Beogradska zima" koja je počela 1. decembra, a trajaće do kraja januara.

On je dodao da će se na ovaj način obeležiti niz verskih praznika u toku januara: od Badnjeg dana, Božića, Svetog Stefana, dočeka pravoslavne Nove godine, Svetog Vasilija i obeležavanje dana Svetog Save.

"Božićno seoce kod Hrama", u saradnji sa Hramom Svetog Save i pod pokroviteljstvom Grada Beograda i Gradske opštine Vračar, organizuju kompanije "Color Media Communications" i "Ninamedia".

Predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković je izrazio zadovoljstvo zbog održavanja manifestacije.

V.d. nastojatelja Hrama Svetog Save arhimandrit Stefan je, govoreći o programu, rekao da će u njemu moći da uživaju svi posetioci.

Potrudili smo se da ti događaji budu za svakoga, za mlade, za stare, za verujuće, za turiste koji će dolaziti u Beograd. Biće dosta dešavanja u kripti Hrama, nešto će biti u samom Parohijskom domu, a većina sadržaja će biti na platou ispred Hrama – dodao je on.

Prisutnima se obratila i koordinatorka za javnu diplomatiju ambasade Republike Poljske u Beogradu Joana Budišin koja je iskoristila priliku i pozvala sve da posete izložbu "Ikonostas svetlosti" poljskog autora Adama Staloni-Dobžanskog, koja je deo programa manifestacije.

Izložba će biti otvorena 17. januara u Hramu Svetog Save, a predstavlja instalaciju vitraža sa pravoslavnim ikonama, dodala je ona.

Blic.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter