Izvor:
27.12.2017 u 19:55
0

REŠENA MISTERIJA KAMERA U BEOGRADU: Stefanović izjavio da ih je MUP postavio i biće ih još!

Odgovor na pitanje čije su kamere koje su postavljene na najfrekventnijim saobraćajnicama u Beogradu dao ministar Stefanović.

– Kamere su MUP-ove i biće ih još – rekao je Stefanović

Mediji su prethodnih dana pokušavali da otkriju ko je postavio na desetine novih kamera na svim većim saobraćajnicama u gradu, ali odgovor nisu uspeli da dobiju ni od Grada Beograda, ni od MUP-a Srbije, ni od gradske policije, ni od gradskog centra za vanredne situacije.

Svi su rekli da oni nisu postavili nove kamere za snimanje nesavesnih vozača, a MUP je 25. decembra negirao pisanje pojedinih medija da su u Beogradu postаvljene 32 nove kаmere zа detekciju sаobrаćаjnih prekršаjа ili dа je njihovo instаlirаnje u toku.

– Nijednа novа kаmerа zа detekciju sаobrаćаjnih prekršаjа nije postаvljenа od 2011. godine kаdа je ovаj sistem pušten u rаd, niti je u toku njihovo instаlirаnje – navodi se u saopštenju MUP-a.

Međutim, danas je tu misteriju razrešio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović koji je rekao da kamere jesu MUP-ove.

– Radi se o obnavljanju sistema video-nadzora i mogli ste da primetite pilot projekat koji je započeo, 'Bezbedan grad', pre svega u Beogradu gde će biti testiran. On podrazumeva u prvoj fazi zamenu starih kamera novim. Dakle, isti je broj kamera koje postoje u Beogradu, one će biti samo zamenjene novim kamerama neuporedivo veće rezolucije i tehničke mogućnosti – kazao je danas Stefanović.

Prema njegovim rečima te nove kamere ne samo da imaju veću mogućnost zumiranja i snimanja tablica, već će moći da uz pomoć novog softvera odmah detektuju tablice ali i prepoznaju lica. Time će se efikasnije vršiti pretraga lica za kojima sudovi raspisuju potrage.

– Naravno, veoma oprezno i uskladu sa našim propisima i zato smo i doneli odluku da predlažemo nove zakone koji omogućavaju vođenje različitih evidencija u skladu sa zakonom, a da time ne narušimo prava građana i da učinimo da policija bude efikasnija. Dakle, umesto da imamo policajce koji će danonoćno dežurati na nekoj raskrsnici to će raditi kamera – kazao je on.

Stefanović je rekao i da će MUP u naredne tri godine proširiti taj broj kamera, ne samo u Beogradu, nego i na graničnim prelazima i na frekventnijim putnim pravcima i da je namera da se tako poveća bezbednost građanja, jer su iskustva iz evrope i sveta pokazala da veća upotreba tehničkih sredstava smanjuje opštu stopu kriminaliteta, zbog strahovanja kriminalaca od brze detekcije.

Izvor: Kurir
Foto: Facebook/NUNS1994

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter