Izvor:
23.07.2018 u 19:11
0

LJAJIĆ: Svi ugovori o prodaji srpskog oružja državama u Africi legalni!

Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je danas da su svi ugovori o prodaji srpskog oružja državama u Africi legalni i da imaju isključivo komercijalni karakter, odbacujući tako tvrdnje prištinskih vlasti da Srbija prodaje i poklanja oružja u Africi koristeći ga kao diplomatsko sredstvo da neke od tamošnjih zemalja ne bi priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova.

"To oružje ne dajemo ni za kikiriki, a kamoli besplatno, to oružje se prodaje, radi se o komercijalnim ugovorima, šest komercijalnih ugovora sa Kamerunom od 2014. Vrednost tog posla je 31 milion evra, i milion i 900 hiljada dolara. Na kraju krajeva, desetostruko oružja više u Kamerun izvoze SAD, Kina, Austrija, nego što izvozi Srbija”, rekao je Ljajić.

On je tako reagovao na tvrdnju kosovskog vicepremijera i ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija koji je optužio srpske vlasti da prodaju i doniraju oružje pojedinim africkim zemljama kako bi sprecili da one priznaju Kosovo.

Pacoli nije želeo da navede imena tih afričkih država da kosovske vlasti optužuju Srbiju o prodaji oružja.

"Nema špekulacija. Ima imena nekih država, ali zbog diskrecije ostavljamo ove informacije za nas, jer moramo da koristimo te informacije", rekao je Pacoli.

Prethodno je "Amnesti internešenel" uputio preporuku Srbiji da obustavi izvoz oružja Kamerunu, nakon snimka pogubljenja u toj afričkoj zemlji na kome se vide vojnici sa oružjem "Zastave" iz Kragujevca.

"Amnesti internešenel" je nevladina organizacija čije preporuke nisu obavezujuće.

Izvor: Tanjug
Foto: Twiter/Balkan Bülteni

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter