Izvor:
20.08.2016 u 13:59
0

SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA SLAVI: Ovaj svetac je lečio bolesne dok ga nisu ZATRPALI KAMENJEM!

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svetog prepodobnog mučenika Dometija.

Sveti Dometije se rodio u u Persiji kao neznabožac, u vreme cara Konstantina Velikog (305 – 337). Hrišćanskoj veri ga je naučio hrišćanin Avar.

Dometije je ostavio neznaboštvo i srodnike i otišao je ka krajevima grčke države, ka gradu Nisiviji. Tu je stupio u jedan manastir, primio sveto krštenje, zamonašio se i prošao svaki podvig isposničkog života. Po kleveti zavidljivog i lukavog demona njega su omrzli neki monasi u tom manastiru, pa je pobegao odatle i otišao u manastir svetih mučenika Sergija i Evnuha, u gradu Teodosiopolju. Tu je podražavao vrlinski životigumana i arhimandrita Uvrela, za koga se kaže da šezdeset godina nije jeo ništa vareno, spavao je vrlo malo i to stojeći i oslonjen na svoj žezal (štap koji se dodeljuje arhijereju na rukopoloženju).

Arhimandrit Uvrel postavio je prepodobnog Dometija za đakona, ali kada je hteo da mu dodeli čin sveštenika, Dometije je odbegao u neku pustu goru i tamo je živeo po Bogu, trpeći letnje žege, zimske mrazeve i druge nepogode.

Zatim se nastanio u jednoj pećini i činio je mnoga čuda imenom Hristovim, jer je isceljivao one koje su mu dolazili i mnoge je od idolopokloničke zablude privodio ka veri Hristovoj.

Kada je u te krajeve naišao car Julijan Bogoodstupnik (361 – 363), on je saznao sve o svetom Dometiju i naredio da ga zatrpaju kamenjem. Oni koji su poslati da izvrše taj zločin zatekli sz ga sa dva učenika gde vrši odgovarajuće bogosluženje i napali su ih i pobili kamenjem.

Tako je završio svoj bogougodan život prepodobni Dometije sa svoja dva učenika i sva trojica su dobili vence mučeništva.

HappyTv.rs
Foto: izvorul-tamaduirii

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter