Izvor:
31.07.2018 u 12:51
0

MALI: Ostvaren rast BDP-a od 4,5 odsto, što je najviša stopa rasta u poslednjih 10 godina!

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je u prvih šest meseci ove godine ostvaren rast BDP-a od 4,5 odsto, što je najviša stopa rasta za prvih šest meseci u poslednjih 10 godina.

Siniša Mali je istakao da je to impresivan rezultat, i još jedna potvrda da se naša privreda uspešno razvija, te da je Srbija postala finansijski stabilna zemlja, primamljiva za investitore.

On je dodao i da je, prema fleš proceni Republičkog zavoda za statistiku (RZS), rast BDP-a u drugom kvartalu iznosio 4,4 odsto međugodišnje.

Kako je istakao, Ministarstvo finansija vrši analize i na mesečnom niovou, a prema procenama, rast u junu, u odnosu na jun prethodne godine, najveći je u poslednjoj deceniji.

"Prema procenama Ministarstva finansija, u junu 2018. privreda je ubrzala rast na 5,2 odsto međugodišnje, što je jedna od najviših mesečnih stopa rasta u poslednjih 10 godina. Time je u prvoj polovini godine ostvaren rast BDP od nešto preko 4,5 odsto, što je takođe najbolji rezultat u poslednjoj deceniji", rekao je ministar finansija.

Istakao je da je rast diversifikovan, odnosno primetan je u svim sektorima.

"Ovi odlični rezultati potvrda su odgovorno sprovedenih reformi u prethodnom periodu", rekao je Mali.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, Mali je naglasio da Srbija beleži znatno veći privredni rast od prosečnog rasta u zemljama regiona i EU, a da pozitivan doprinos nastavljaju da daju svi proizvodni sektori, prvenstveno uslužna i građevinska aktivnost.

Govoreći o fleš proceni RZS da je rast BDP u drugom kvartalu iznosio 4,4 odsto međugodišnje, Siniša Mali je istakao da je prema analizi Ministarstva finansija najsnažniji međugodišnji rast ostvaren u sektoru građevine (23,1 odsto) što je posledica ubrzanja realizacije infrastrukturnih projekata države, ali i jačanja privatne građevinske aktivnosti.

"Posebno je pohvalno što je primetan rast u svim sektorima, od građevine do poljoprivrede. Upravo to govori u prilog tome da je Srbija postala zemlja sa stabilnim privrednim rastom i sa stabilnim javnim finansijama. Zahvaljujući odgovornoj politici koju vodimo, i fiskalnoj disciplini koju smo postigli, stvoren je prostor za povećanje plata i penzija, koje nas očekuje u narednom periodu", istakao je ministar finansija.

Precizirao je da je rast trgovinskog prometa, turističkih usluga, kao i stabilno povećanje sektora informaciono-komunikacionih tehnologija, obezbedilo međugodišnji rast uslužnog sektora od 3,4 odsto.

Istakao je dobre rezultate u poljoprivredi i naveo da imamo dobru poljoprivrednu sezonu, koja prema proceni Ministarstva finansija obezbeđuje međugodišnji rast te delatnosti od 11,7 odsto u drugom kvartalu.

Ministar je naveo i da industrijska proizvodnja beleži povećanje fizičkog obima od 2,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, što je vođeno rastom prerađivačke industrije, posebno u delatnostima proizvodnje osnovnih metala, mašinske i oporavljene prehrambene industrije.

Izvor: Tanjug
Foto: wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter