Izvor:
22.08.2016 u 13:36
0

Vernici danas slave apostola koji je došao na JUDINO MESTO!

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svetog apostola Matiju (Matej).

Sveti apostol Matija je izabran da zameni Judu Iskariotskogposle izdaje Hrista i samoubistva, zbog čega ga nazivaju trinaestim apostolom.

Rodom je bio iz Vitlejema, a učio se kod svetog Simeona Bogoprimca u Jerusalimu. Kada je Gospod izašao na propoved o carstvu Božjem, tad se i Matija pridružio onima koji su voleli Gospoda, jer ga je i on voleo svim srcem i sa nasladom je slušao i gledao Njegove reči i dela.

U početku je bio pribrojan u Sedamdeset manjih Hristovih učenika, ali pošto je po Vaskrsenju Gospoda, mesto Jude izdajnika bilo upražnjeno, apostoli su kockom izabrali Matiju za jednog od dvanaest velikih apostola.

Nakon što je primio Sveti Duh, počeo je da propoveda Jevanđelja i propovedao je u Judeji, pa u Etiopiji, gde je pretrpeo velike muke radi Hrista. Smatra se da je propovedao i po Makedoniji gde su hteli da ga oslepe, ali je postao nevidljiv za svoje mučitelje pa je tako izbegao opasnost.

Pošto je bio u tamnici, Gospod mu se javio i oslobodio ga je. Kasnije se vratio u Judeju, gde je optužen i izveden na sud pred prvosveštenika Anana pred kojim je neustrašivo svedočio o Hristu. Anan ga je osudio na smrt, pa su ga izveli i ubili kamenjem, da bi mu kasnije sekirom odsekli glavu. Odsecanje glave je bilo rimski način ubijanja osuđenih, a Jevreji su primenili taj način nad mrtvim čovekom da bi pokazali Rimljanima kako je ubijeni bio i rimski protivnik.

Tako je skončao život ovaj veliki Hristov apostol.

HappyTv.rs
Foto: crkvenikalendar.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter