Izvor:
20.08.2018 u 13:44
0

SZO: U Srbiji najviše žrtava epidemije malih boginja!

Epidemija malih boginja najteže je pogodila Ukrajinu u prvom polugodištu ove godine, dok je Srbija prijavila najveći broj smrtnih slučajeva povezanih sa tim zaraznim oboljenjem, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

U Srbiji su male boginje odnele 14 života, a smrtni slučajevi su zabeleženi u još šest zemalja evropskog regiona SZO – Francuskoj, Gruziji, Grčkoj, Italiji, Ruskoj Federaciji i Ukrajini.

Više od 41.000 dece i odraslih u evropskom regionu SZO bilo je zaraženo malim boginjama u prvom polugodištu, što je značajno više od broja zaraženih u praktično svakoj godini u protekloj deceniji.

Najveći godišnji broj zaraženih od malih boginja, u periodu od 2010. do 2017. godine, registrovan je prošle godine – 23.927, a najmanji 2016. godine – 5.273.

Mesečni izveštaji pokazuju i da je najmanje 37 ljudi preminulo zbog malih boginja u dosadašnjem toku godine.

"Posle 2016. godine i tadašnjeg najnižeg broja zaraženih u deceniji, uočavamo drastičan porast infekcija i širenja epidemije", izjavila je direktorka Evropskog regionalnog biroa SZO Žužana Jakob.

"Pozivamo sve zemlje da odmah sprovedu sveobuhvatne, odgovarajuće mere kako bi sprečile dalje širenje zaraze", istakla je ona.

Iz SZO poručuju i da virus malih boginja može biti sprečen i da su dve doze vakcine, efektivne kod 95 posto vakcinisanih, potrebne iz godine u godinu u svakoj zajednici.

Happytv.rs/Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter