Izvor:
21.09.2018 u 20:25
0

AMBROZIJA DIVLJA: Koncentracija polena čak 10 puta viša od graničnih vrednosti!

Koncentracija polena ambrozije u vazduhu izuzetno je visoka, čak i do 10 puta viša od graničnih vrednosti, a prema prognozama Agencije za zaštitu životne sredine, očekuje se da situacija bude takva do kraja ovog meseca.

Alergični na polen tog korova malo će odahnuti tokom vikenda, za kada je prognozirana kiša i pad temeprature, ali ne zadugo, najave su nadležnih iz Agencije.

Prema informacijama sa sajta Agencije za zaštitu životne sredine, trenutno je u većem delu Srbije, a posebno u Beogradu, koncentracija polena ambrozije visoka, čemu je doprinelo suvo i toplo vreme u poslednjih mesec, a koje je pogodovalo rastu i cvetanju ambrozije.

Udar ambrozije do oktobra

Iako se najjači udar polena ovog korova uglavnom beležio od sredine avgusta do sredine septembra, kako je pre nekoliko dana rekla Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za polen u Agenciji za zaštitu životne sredine, ove godine postoje tendencije da će se on smiriti tek krajem septembra.

Za vreme obilnih kiša ambrozija je stasavala, da bi, kada su kiše prestale, ona naglo počela da cveta. Trenutna koncentracija ambrozije je čak deset puta veća od graničnih. Trenutno merimo 190 polenovih zrna po kubnom metru dnevno, a granična vrednost je 15 "- rekla je ona

Kiša nije spas

Spas od ambrozije mnogi vide u kiši jer pomisle da bi tako mogao da se "raščisti" vazduh od polena te biljke, ali, prema rečima Mirjane Mitrović, kratki, lokalni pljuskovi mogu doneti više štete nego koristi.

Kada padne lokalni pljusak, na nekih 15 minuta, ta količina padavina ne čini mnogo. Naprotiv, tada polenova zrna nabubre, puknu i njihov sadržaj ode u atmosferu. Kiša je dobra ukoliko bi padala dva, tri dana. Tada bi se osetio boljitak jer bi biljka bila mokra, pa bi joj trebalo vremena da osuši komponente cveta – objasnila je ona.

Simptomi

Simptomi alergije na ambroziju, kakao objašnjavaju lekari, ispoljavaju se kijanjem, peckanjem i suzenjem očiju, zapušenošću i obilnim curenjem iz nosa, koje može da traje čitave sezone.

Pored navedenih simptoma, preosetljivi na polen mogu otežano da dišu i da se žale na stezanje i bol u grudima.

Amborziju i jedemo!

Osim tih simptoma, mogu da nas strefe i iznenadni prolivi i povraćanja, navela je prim. dr Tatjana Radosavljević, pulmolog, koja je nedavno otkrila da se polen ambrozije nalazi na tikvicama, paradajzu, odnosno svom sezonskom voću i povrću.

Ukoliko se desi da dobro ne operemo te namirnice polen ambrozije će nam se naći u organima za varenje i izazvati alergiju – kaže doktorka Radosavljević.

Kako da pomognete sebi

– Ne izlazite napolje u prepodnevnim satima

– Držite prozore zatvorenim pre podne dok je koncetracija polena najveća

– Više puta dnevno se tuširajte i menjajte odeću da biste otklonili polen

Kurir.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter