ĐORĐEVIĆ: Protokol o zadovoljavanju potreba osoba s invaliditetom!

 

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije i Arhitektonski fakultet u Beogradu potpisali su danas Protokol o saradnji koji predstavlja nastavak zajedničkog rada na usklađivanju prostora na teritoriji zemlje potrebama osobama sa invaliditetom, radi njihovog lakšeg i nesmetanog kretanja.

Ministar Zoran Đorđević rekao je da je osobama sa invaliditetom potrebno obezbediti nesmetano kretanje u svim delovima naše zemlje, čemu će doprineti projekti na kojima resorno ministarstvo radi zajedno sa fakultetom.

"Srbija je društveno odgovorna zemlja i u njoj su svi građani jednaki. Ministarstvo preduzima niz konkretnih mera kroz realizaciju projekata, kako bi se poboljšali uslovi života osoba sa invaliditetom i želimo da se i druge zemlje po tome ugledaju na nas", rekao je ministar.

Kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, jedan od rezultata dobre saradnje države i nevladinog sektora predstavlja i aplikacija za unos, obradu i javno publikovanje podataka o pristupačnosti objekata javne namene, namenjene svim korisnicima sa bilo kojim ograničenjem u fizičkom kretanju.

"Aplikacija omogućava detaljno informisanje korisnika o stepenu pristupačnosti objekata po svim elementima pristupačnosti na lak i razumljiv način. Besplatno preuzimanje i korišćenje uz redovno ažuriranje i održavanje baze omogućava dostupnost svim građanima, bez obzira na ekonomski status. Aplikacija je napravljena pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom, a u skladu sa standardima Evropske unije", objasnio je Đorđević.

Dekan Arhitektonskog fakulteta Vladan Đokić zahvalio je ministru i Ministarstvu što su prepoznali taj fakultet kao relevantnu ustanovu za saradnju koja će se odvijati u dva pravca.

"Angažovaćemo naše profesore, asistente i studente u projektima koji su važni za Ministarstvo i tiču se socijalnih pitanja. Pokušaćemo i da u naše studentske programe uvedemo teme koje su socijalno bitne i koje mogu da doprinesu boljem razumevanju arhitekata i šire javnosti koliko su ova pitanja važna za funkcionisanje našeg društva", rekao je Đokić.

 

Izvor: Tanjug
Foto: mod gov.rs

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15.20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Kviz: Naslovna strana
18:30 Glamur
19:00 Upoznajte parove
21:00 Provodadžija
22:00 Parovi - Parograf
02:30 Parovi - Live