MIHAJLOVIĆ: Sledeće godine počinje gradnja “auto-puta mira” od Niša do Prištine!

 

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, upoznala je danas predstavnike Misije MMF-a, na čelu sa Džejmsom Rufom sa novim investicionim ciklusom vrednim nekoliko milijardi evra, koji će taj resor sprovesti u narednih nekoliko godina. 

“Reč je o novim projektima koji će Srbiju još bolje povezati sa regionom i Evropom, za koje smo u prethodne dve godine pripremali tehničku dokumentaciju. Početkom sledeće godine počinju i građevinski radovi na ovim projektima. To je, između ostalog, gradnja auto-puta od Preljine do Požege na Koridoru 11, koji povezuje Srbiju i Crnu Goru. Gradićemo i auto-put dug 106 km, takozvani Moravski koridor, koji povezuje Čačak i Kruševac i spaja dva naša najznačajnija koridora - 10 i 11. Očekujemo da ovu deonicu gradimo sa američkom kompanijom ''Behtel''”, istakla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da će sledeće godine početi i gradnja “auto-puta mira” od Niša do Prištine, prva deonica od Niša do Pločnika, kao i poslednja deonica brze pruge Beograd-Budimpešta, od Novog Sada do granice sa Mađarskom. Mihajlovićeva je istakla i da je Srbija spremna za gradnju auto-puta Beograd-Sarajevo. 

“Najveće investicije u Srbiji dolaze iz našeg ministarstva. Sledeće godine imaćemo budžet koji će biti veći za 20 milijardi dinara u odnosu na prošlu godinu i uverena sam da ćemo sve projekte uspešno sprovesti”, istakla je Mihajlovićeva.

Džejms Ruf je rekao da MMF podržava što veće investicije u infrastrukturu Srbije i izrazio očekivanje da će se pozitivni ekonomski trendovi koje Srbija ima nastaviti.

Predstavnicima MMF-a predstavljeni su podaci o reformi putnog i železničkog sektora, kao i izmene Zakona o planiranju i izgradnji, koje će dovesti do skraćenja rokova za donošenje planskih dokumenata, i uvođenje e-prostora koji bi pokrio teritoriju čitave Srbije. 

Takođe je razgovarano i o mogućnostima smanjenja vremena čekanja na granicama sa Mađarskom i Hrvatskom, saopštio je kabinet potpredsednice vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

 

Izvor: Tanjug
Foto:  Youtube/Printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15.20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Glamur
18:30 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte parove
21:00 Provodadžija
22:00 Parovi - Parograf
02:30 Parovi - Live