Izvor:
09.10.2018 u 12:40
0

FISKALNI SAVET: Budžetski suficit 35 milijardi dinara u 2018!

Fiskalni savet Srbije procenjuje da će budžetski suficit u 2018. iznositi oko 35 milijardi dinara, ili 0,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Fiskalni savet navodi u izveštaju pod nazivom "Fiskalna i ekonomska kretanja u 2018. i preporuke za budžet 2019.", koji je predstavljen danas na konferenciji za medije, da se javni dug približava bezbednijoj zoni od 50 posto BDP, delom zbog boljih fiskalnih rezultata, ali još više zbog velike revizije privrednog rasta naviše.

"Budžet za 2019. godinu trebalo bi da sistemski uredi javne finansije, poboljša njihovu strukturu i podrži privredni rast", ocenjuje se u publikaciji.

Prema mišljenju Fiskalnog saveta, odgovarajući budžetski plan za 2019. je deficit od 0,5 odsto BDP, što će, kako navode, osloboditi 400-450 miliona evra za povećanje javnih investicija i smanjenje poreskog opterećenja rada.

Iz Fiskalnog saveta predlažu da se u idućoj godini prosečno poresko opterećenje zarada smanji sa 63 na 60 odsto, i smatraju da je "učešće javnih investicija u BDP-u potrebno i moguće povećati u 2019. na oko 4,0 posto BDP".

Tokom iduće godine je, kako ocenjuju, potrebno trajno urediti penzijski sistem i sistem zarada i zaposlenosti u opštoj državi.

FS preporučuje delimično ukidanje zabrane zapošljavanja i ciljano zapošljavanje, napominjući da je za pet godina u Srbiji 18.000 zaposlenih manje i da nema previše ukupno zaposlenih u državnom sektoru.

Kako napominju, zabrana zapošljavanja je za posledicu imala rast privremeno-povremenih i sličnih angažmana i narušavanje strukture zaposlenosti, pri čemu su "hronični i nedopustivi manjkovi u nekim sektorima, kao što su zdravstvo, Poreska uprava, ekologija, pristupanje EU u poljoprivredi…".

U publikaciji se ističe da je neophodno konačno završiti analize i sistematizacije radnih mesta, i da u 2019. treba zapošljavati jednog radnika na svakog otišlog, odnosno da stopa zamene bude u srazmeri 1:1, a ne 1:5 kao do sada.

Kurir.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter