Patrijarh Irinej ipak ide u Podgoricu!

 

Patrijarh bi trebalo da poseti najznačajnije srpske svetinje u Srbiji i Crnoj Gori.

Samo nekoliko dana nakon što je Crna Gora navodno napravila crni spisak nepoželjnih građana Srbije, a na kom je, prema pisanju regionalnih medija, i patrijarh Irinej, na zvaničnom sajtu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke je navedeno da Irinej ipak ide u Podgoricu.

U crkvenoj delegaciji će biti više od 20 ljudi, a sa Irinejem će, kako je planirano, put Podgorice krenuti i patrijarh Antiohijski, kao i mitropoliti Vasilije, Josif i Porfirije. Domaćin će biti mitropolit Amfilohije, a patrijarh Irinej će obići i Cetinje. Crnogorska Borba tvrdi da poseta crnogorskoj prestonici počinje u ponedeljak.

Patrijarh bi trebalo da poseti najznačajnije srpske svetinje u Srbiji i Crnoj Gori: Žiču, Studenicu, Ostrog, Pećku Patrijaršiju, Visoke Dečane, kao i svetinje u Nišu i Podgorici.

Pisanja o stavljanju patrijarha na spisak nepoželjnih počela su nakon što je prilikom nedavne posete Crnoj Gori saopštio da je položaj crkve u Crnoj Gori danas gori nego u vreme okupacije Osmanlija, dok je položaj Srba kao u vreme Nezavisne države Hrvatske (NDH).

Patrijarh je komentarišući česte poruke državnih zvaničnika prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, te najava da bi država mogla da oduzme pravoslavnoj crkvi imovinu, odnosno crkve i manastire, ocenio da je to nezamislivo u 21. veku.

- Čitajući nešto o tom pitanju i problemu, uviđam da je to nezamislivo u našem vremenu. Da su to radili Turci ili ustaše u svoje vreme, to bi se moglo razumeti i shvatiti. Ali da se to radi u vremenu mira i slobode, u vremenu kada vladaju principi zakona i zakonitosti, to je apsolutno neprihvatljivo, ne samo za Evropu nego i za Aziju - rekao je tada patrijarh.

Irinej je naveo da će on kao patrijarh, ali i Srpska pravoslavna crkva stati u odbranu Mitropolije crnogorsko-primorske.

 

Izvor: Telegraf
Foto: Youtube/Printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18.10 Glamur
18:10 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:25 Parovi - Izbor pomoćnika
02:30 Parovi - Live