Izvor:
15.10.2018 u 16:47
0

MINISTARKA MIHAJLOVIĆ: Gradnja Moravskog koridora počinje sredinom 2019. godine!

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je sa američkom kompanijom Behtel potpisala Memorandum o razumevanju i saradnji na projektu izgradnje Moravskog koridora, to jest autoputa Pojate – Preljina i najavila da bi radovi, nakon potpisivanja ugovora, mogli da počnu polovinom 2019.

– Autoput dužine 110 kilometara prolaziće kroz deo centralne Srbije u kojem živi oko 500.000 ljudi, a gravitira skoro milion. Moravski koridor će povezati drumski Koridor 10 sa Koridorom 11. Vrednost investicije u izgradnju ovog auto-puta je oko 800 miliona evra i uključuje i telekomunikaciono opremanje i regulaciju reka. Naše očekivanje je da bi radovi mogli da počnu u 2019. godini – rekla je Mihajlović.

Potpisivanju je prisustvovao ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat. Ističe da je potpisan memorandum, što je prvi dokument o realizaciji ovog projekta, posle dve godine rada na njemu, a da bi do kraja januara 2019.

Mihajlović je rekla da su naredni koraci u realizaciji projekta izrada akcionog plana, kompletiranje projektno-tehničke dokumentacije za središnju deonicu i zajednički rad na pronalaženju modela finansiranja.

– Kroz ovaj projekat Srbija ne dobija samo autoput, dobija i znanje, jer je Behtel jedna od najboljih kompanija u svetu u ovoj oblasti, koja zna kako se upravlja projektima i kako se izvode radovi na ovako velikim projektima – rekla je Mihajlović.

Dodala je da je osnov za potpisivanje memoranduma sporazum između Vlada Srbije i SAD u oblasti infrastrukture, koji je potpisan u septembru. Ambasador SAD je rekao da potpisani memorandum predstavlja prvi plod sporazuma koji je potpisan u oblasti infrastrukture između Vlade Srbije i SAD.

– Želeo bih da vidim više američkih kompanija na srpskom tržištu, a sa Behtelom u Srbiju dolazi jedna od naših najboljih kompanija, poznata po kvalitetu projektovanja i izvođenja radova – rekao je Skat.

Potpredsednik kompanije Behtel Šon Keni, koji je u ime američke kompanije potpisao memorandum je rekao da će za izgradnju auto-puta biti potrebno oko dve i po godine.

– Veoma nam je drago da smo potpisali danas memorandum u vezi s realizacijom projekta izgradnje Moravskog koridora. Radujemo se saradnji sa našim partnerima u Srbiji i očekujemo uspešnu realizaciju projekta – naveo je Keni.

Memorandum u ime kompanije Enka (Behtel-Enka) potpisao je predsednik kompanije Mehmet Tara.

Izvot: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter