Izvor:
31.10.2018 u 19:50
0

ADVOKAT IVAN SIMIĆ ZA TELEMASTER: „Svaki put kada se rasvetli krivično delo, ne možemo dati drugačiji komentar, nego da pohvalimo nadležne organe na peduzetoj akciji“!

Deset osoba uhapšeno je zbog sumnje da su kao organizovana kriminalna grupa na teritoriji Beograda falsifikovanom dokumentacijom preprodavali stanove čiji su vlasnici preminuli, a koji nisu imali zakonske naslednike.

Osumnjičeni su uhapšeni u akciji pod nazivom "Inporost", a Tužilaštvo za organizovani kriminal vodi istragu o bandi koja je duže vreme pod prismotrom zbog sumnjive preprodaje stanova na Voždovcu, Zvezdari i Novom Beogradu

Advokat Ivan Simić pohvalio je uspešnu akciju Ministarstva unutrašnjih poslova i uputio par saveta građanima koji svoje stambeno pitanje pokušavaju da reše, da ne ulaze u rizične situacije već da sarađuju da investitorima koji imaju sve dozvole za gradnju.

Kako komentarišete današnju akciju?

Svaki put kada se rasvetli neko krivično delo, odnosno kada dođe do lišavanja slobode lica koja su vršila krivična dela ne možemop dati drugačiji komentar, nego da pohvalimo organe odnosno pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova na peduzetoj akciji. Još ukoliko je ta buduća krivična prijava potkrepljena adekvatnim dokazima, onda nesumljivo da će i taj sudski postupakk koji sledi dati odgovarajući rezultat – rekao je Ivan Simić advokat.

Šta se dešava sa stanovima koji nemaju naslednike, zapravo preminuli nemaju kome da ostave svoje nekretnine i po zakonu one ostaju gradu. Šta se dešava sa takvim stanovima i kako je moglo da dođe do ovakvoh malverzacija. Šta je tu moglo da se dogodi?

Samo bih vas ispravio, ne gradu, po Zakonu o nasleđivanju ukoliko nema zakonskih naslednika, poslenji nasledni red, odnosno naslednik jeste Republika Srbija. Radi se ipak o imaocima javnih ovlašćenja i bilo kakva zaostavština koja nema naslednika pripada Republici Srbiji po Zakonu o nasleđivanju. Nisu malverzacije samo u odnosu na nepokretnosti koje nemaju naslednike već i na sve nepokretnosti koje nemaju vlasnike. Tu su mogućnosti za zloupotrebe brojne, jer ukoliko je neko vešt i zna da je neka nepokretnost bilo da se radi o stanu, kući bilo da se radi o zemljištu, na neki način u nekoj vrsti pravnog vakuma, odnosno da nema staraoca, vlasnika, gazdu, brojne su mogućnosti za zloupotrebu, odnosno malverzacije. One u nekoj potonjoj realizaciji ili potonjem pravnom sledu, mogu dovesti do velikih problema. Kada krenete da zidate zgradu na nekomplacu koji nije u vlasništvu onoga ko traži ozakonjenje to može dovestu u problem savesne kupce, odnosno savesne sticaoce tih nepokretnosti. Tu su veliki problemi. U ovakvim situacijama je važna reakcija Ministarstva unutrašnjih poslova, jer gde god postoji taj pravni vakum on kao da vapi za nesavesnim licima koja će pokušati da ga realizuju – istakao je advokat Simić.

Kako građani mogu da se zaštite od ovakvih situacija. Pri kupovini neke od nekretnina ili investiranja odnosno kupovine nečega što je u izgradnji?

Osnovno je da znamo od koga i u kojim uslovima kupujemo stanove. Moj savet je nemojte ulaziti u priče sa divljim investitorima. Nemojte ulazitiu situacije gde prosto dokumentacija vlasništa na zemlji nije čisto. Ukoliko ima neko dozvolu za gradnju to pre svega znači da je rešio imovinsko pravne odnose na smoj građevionskoj parceli i to je osnovna stvar, zato nemojte ulaziti u priču sa divljim investitorima koliko god to nepopularno zvučalo u smislu da ljudi nekada su primorani da reše svoje stambeno pitanje tako što će ući u neku investiciju kja nije najpogodnija i nije u nekom apsolutnom režimu zaštićena u pogledu javnog saobraćaja, već ulaze u neku vrstu rizika smatrajući da će u budućnosti takj objekat biti legalizovan, ozakonjen ili na neki drugi način uveden u režim pravnog saobraćaja – bio je uverljiv advokat Simić i dao savet da sugrađani ne prave takvu vrstu aranžmana jer koliko god je ta divlja gradnja negde primamljiva i privlačna u smislu da možete rešiti svoje stambeno pitanje uvek imajte u vidu da možda nećete moći tako lako da se upišete kao vlasnik te nepokretnosti.

Happytv.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter