Izvor:
07.09.2016 u 23:26
0

ZABRINJAVAJUĆA STATISTIKA: U Srbiji je od početka godine stradalo 16 žena u porodičnom nasilju

U Srbiji je od početka godine u porodičnom i partnerskom nasilju stradalo 16 žena, izjavila je danas predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Mihajlović i stalni koordinator UN u Srbiji Irena Vojačkova-Solorano potpisale u Vladi Srbije projektni dokument “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama”, vredan 950.000 dolara, koji će kako je rečeno pružiti podršku Vladi Srbije u borbi protiv tog problema.

Mihajlović je istakla i da je u poslednjih 10 godina u takvom nasilju u Srbiji ubijeno 314 žena.

Dodala je da će se ovaj projekat baviti i preventivom i sprečavanjem nasilja, navodeći da je jedan od zadataka Koordinacionog tela razgovor i rad sa najmladjim uzrastom još od osnovne škole.

Bavićemo se i uskladjivanjem zakona koji se bave ovom temom sa evropskim standardima – rekla je ona.

Kako je rekla Mihajlović, problem nasilja nad ženama nije pitanje pojedinca i jedne vlade, već društveni i ekonomski problem.

Kada se u decembru iznesemo podatak da nijedna žena nije ubijena u toj godini i da nijedno dete nije stradalo u porodičnom i patnetnerskom nasilju, onda možemo da kažemo da smo uspeli u ovom poslu – rekla je ona.

Mihajlović je navela i da je završen zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji je povučen iz procedure kako bi bio doradjen i izrazila očekivanje da će se ubrzo naći u skupštinskoj proceduri.

Moja poruka je da svi imamo obavezu da o ovome razmislimo i da svi imamo obavezu da se borimo protiv nasilja nad ženama. Država je tu da stvori zakondavne okvire i da reaguje kad je potrebno – rekla je ona.

Vojačkova-Solorano je istakla da je nasilje nad ženama veliki socijalni problem i dodala da je takvo nasilje potpuno neprihvatljivo.

Srpska vlada će nastaviti koz ovaj projkeat borbu protiv tog društvenog i socijalnog problema i pomoći će radu Koordinaciong tela koji se time bavi – rekla je ona.

Prema njenim rečima, potrebno je da žrtve nasilja dobiju pravnu, društvenu i socijalnu podršku, ne samo u Beogradu, već u celoj Srbiji.

Istakla je da je švedska vlada omogućila finansijska sredstva da se nastavi rad na projektu, a da će UN nastaviti da pomaže Vladi Srbiji u borbi sa tim problemom.

Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin rekao je da je Švedskoj bitno sprečavanje nasilje nad ženama, koje je i društveni, a ne samo porodični i lični problem.

Ovo nije samo srpski problem, postoji svuda i treba se vrlo aktivno boriti protiv toga– rekao je on.

Izvor: Beta
Foto: havenhousefsc.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter