Izvor:
02.11.2018 u 16:45
0

ALARMANTNO: Srčani udar u Srbiji svakog dana doživi 47 ljudi, a 15 umre!

Koliko umiremo od bolesti srca – tema je dvodnevnog Drugog Internacionalnog kongresa Udruženja koronarnih jedinica Srbije koji sutra počinje u Beogradu.

Osim domaćih na skupu će učestvovati i predavači iz inostranstva, a to će biti prilika da lekari iz Srbije razmene iskustva sa svojim kolegama iz Evrope i sveta i da se upoznaju sa dostignućima u dijagnostici, terapijskim mogućnostima i zbrinjavanju najtežih stanja iz oblasti kardiologije.

U Srbiji svakog dana srčani udar doživi 47 ljudi, a u proseku 15 umre. Kada bi tri faktora bolje kontrolisali – masnoće u krvi, pušenje i fizičku aktivnost 11 od tih 15 bilo bi živo – kaže prof. Goran Davidović, predsednik Udruženja koronarnih jedinica Srbije.

Na skupu će biti oko 600 učesnika i oko 100 predavača. Govoriće se o hitnim stanjima koja se zbrinjavaju u koronarnim jedinicama, srčanom udaru, emboliji pluća, srčanoj slabosti i svim hitnim stanjima koja se leče u koronarnim jedinicama.

Samo prošle godine kardiovaskularne bolesti bile su uzrok smrti 53.668 ljudi, a od bolesti srca i krvnih sudova u Srbiji svakog dana umre 147 osoba.

Na svakih sat vremena od kardiovaskularnih bolesti premine šest ljudi, a neslavna statistika svrstala je našu zemlju na treće mesto u svetu po broju umrlih, odmah posle Rusije i Ukrajine.

Blic.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter